Zadejte hledaný výraz...

Nedostatek čipů se rozšiřuje na další odvětví

Poptávka po čipech nadále převyšuje nabídku. A netýká se to již pouze automobilek. Globální nedostatek polovodičových součástek se rozšířil i na technologický průmysl a podle americké poradenské společnosti Bain & Company potrvá až do roku 2022.

Automobilový průmysl v loňském roce během prvních opatření proti šíření koronaviru stáhl své objednávky, když došlo k uzavření továren a přerušení výroby. Jiná odvětví však mezitím své objednávky zvyšovaly. Kapacity ve výrobě čipů tak byl přerozdělené do odvětví s daleko vyšší marží.

Automobilky se zotavily z pandemie rychleji, než se očekávalo. Výrobci čipů tak nestihli dostatečně včas reagovat. Koncem března až začátkem dubna tak začali mít problémy s dodávkami čipů i výrobci elektroniky, kteří během pandemie čelili zvýšené poptávce po produktech, jako jsou počítače, smartphone a další zařízení na práci a studium na dálku. Producenti těchto výrobků přitom spotřebují zhruba 70 procent polovodičů, zatímco automobilový průmysl pouze 10 procent.

Od velkých společností jako Apple, Sony, Nintendo nebo Dell se původně očekávalo, že budou lépe připravené a že mají vyspělejší řízení dodavatelských řetězců. V poslední době však nicméně také pociťují problémy na výrobní úrovni.

Nedostatek polovodičů tak zasáhl téměř každé odvětví průmyslu včetně výroby domácích spotřebičů, jako jsou pračky a další. Během pandemie poptávka firem, které potřebují polovodiče, vzrostla o 30 až 40 procent. Současné výrobní kapacity nedokázaly s tímto nárůstem udržet krok. K problémům přispěl i nadnárodní dodavatelský řetězec a dlouhé dodací lhůty pro klíčové činnosti.

Podle odborníků je nyní potřeba se zaměřit na zvyšování výrobní kapacity v tomto odvětví. Přední výrobci čipů, jako Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) či Intel, už oznámili investice do rozšíření výroby. Potrvá však měsíce až roky, než se jim podaří zvýšit kapacity stávajících továren nebo postavit zcela nové továrny. Odhaduje se, že stavba nových továren by mohla trvat až tři roky možná i déle.

Dále čtěte:

Dell a HP varují, že nedostatek čipů ovlivní dodávky PC

Amazon koupí hollywoodské studio MGM


Vydáno
3. 6. 2021
Tagy