Zadejte hledaný výraz...

Naučte se programovat

Vybrali jste si profesi programátora? V tom případě vám gratulujeme, neboť právě ta v současnosti patří k těm nejžádanějším a zároveň nadstandardně finančně ohodnoceným. Programování nabízí nejenom možnost progresivního osobního rozvoje, ale také profesního růstu. Chcete-li se cestou programátora vydat, možná se vám budou hodit cenné zkušenosti a rady již ostřílených programátorů.

Jak se stát programátorem?

Studium programování můžete započít už na střední škole, ale podle mnohých odborníků nejde o příliš kvalitní výuku, neboť české IT střední školy nedosahují takových kvalit jako jinde ve světě. Na druhou stranu, budete-li v programování skutečně dobří, může si vás už během středoškolského studia vyhlédnout váš budoucí zaměstnavatel. IT lze studovat i na vysokých školách, které jsou na rozdíl od středních škol na skutečně vysoké úrovni, přesto úspěšní programátoři radí, abyste se vzdělávali i jinde, k tomu jsou určeny webové stránky pro programátory.

Studium na vysoké škole nebo rekvalifikační kurz

Jestliže už je ale ve vašem případě na studium vysoké školy pozdě, nebo se vám na vysokou školu nechce, můžete vyzkoušet i rekvalifikační kurzy, které nabízejí specializované vzdělávací organizace a úřady práce. Jste-li evidovaní jako uchazeči nebo zájemci o zaměstnání, může vám být kurz proplacen v plné výši. V některých případech lze rekvalifikační kurz absolvovat i při současném zaměstnání.

Nejlepší a nejhorší programovací jazyk neexistuje

Je ovšem velmi důležité zvolit si i programovací jazyk. Žádný není lepší ani horší. Jakmile ovládnete jeden jazyk, hned se můžete pustit do dalšího. Na druhou stranu je dobré zdůraznit, že existují jazyky snazší a složitější. Podle čeho si tedy ten správný programovací jazyk pro začátek vybrat?

Záleží na tom, do čeho se chcete pustit ze všeho nejdříve. Při vytváření aplikace pro systém iOS si nejprve prozkoumejte Swift, pro tvorbu mobilních aplikací, potřebujete znát jazyk Java, Objective C či C#. Při práci na webových portálech si projděte jazyky Go, Python a PHP. Webové aplikace vyžadují JavaScript.

Někteří programátoři doporučují začít jazykem PHP, v němž jsou naprogramovány téměř všechny webové stránky. Naopak se pro začátek vyvarujte jazyků Pascal, Delphi, C nebo C++ či JavaScript.

Jak se naučit programovat?

Nejlépe tak, že začnete od toho nejjednoduššího, tedy se samotnými základy programování. Nestyďte se klidně začít s programem pro výuku dětí, které jsou velmi jednoduché, například Scratch. Díky dětským animačním aplikacím pochopíte vše velmi rychleji. Jakmile se naučíte základy, můžete se pustit do lehčích úkolů, například do tvorby webového portfolia, jednoduché hry nebo do aplikace upomínající na narozeniny či jiné výročí.

Zapište se do kurzu a prozkoumávejte zdrojové kódy

Pokud vám to nepůjde, zkuste jiný jazyk, případně využijte bezplatného online školení, kurzy a další projekty, například Codecademy či Hour of Code. Díky nim se nejprve můžete podívat na to, jak vytvořit hru, webový projekt a další jednoduché úkoly.

V neposlední řadě si můžete nakoupit knihy o programování, zároveň jich spousty najdete i na internetu, které jsou k dispozici zcela bezplatně.

Hodně se toho naučíte i prozkoumáváním otevřených zdrojových kódů. Můžete kód někoho jiného přepsat a všímat si chyb. Tím docílíte toho, že třeba nějaké části softwaru vylepšíte.

Co je bootcamp?

Už jste slyšeli o bootcampech? Jsou to několikaměsíční intenzivní kurzy, při nichž celé dny jen programujete. V zámoří jsou velmi populární, ale i Evropané jim pomalu přicházejí na chuť. Na bootcampu vás vedou zkušení lektoři, kteří se vám věnují po celý den. Za takový kemp si ale pořádně připlatíte, na druhou stranu se z vás už za pár měsíců stane dobrý junior programátor.

Kolik si vyděláte?

Platy mezi programátory a IT odborníky se odvíjí podle zkušeností i osvojených technologií. Například nejlepší etičtí hackeři si podle dat společnosti Bugcrowd vydělají až 500 000 dolarů ročně. V ČR je běžný plat etického hackera kolem 100 000 korun měsíčně, navíc s četnými zaměstnaneckými benefity. Jestliže vás tato práce zajímá blíže, vhodným odrazovým můstkem pro vás bude Kurz základy etického hackingu.

Co se týče platu programátora například webových stránek. V platových žebříčcích se programátoři nejčastěji umisťují okolo sedmdesátého až osmdesátého místa, to znamená, že se jejich plat pohybuje v rozmezí 35 164 Kč až 88 860 korun. V současnosti průměrný plat na pozici programátora činí přibližně 69 433 korun, průměrná hodinová mzda se pohybuje okolo 374,3 Kč. Větší mzdu mívají už jen vrcholoví manažeři a ředitelé firem. Navíc na programátory čeká ve většině firem také spoustu benefitů v podobě flexibilní pracovní doby, home office, prémií a také pětitýdenní dovolené.

Pokud však pracujete jako programátor OSVČ a máte dostatek času, jste šikovný a spolehlivý, není problém jít každý měsíc i přes 100 000 Kč.

Budujete-li kariéru jako programátor, nemusíte se rozhodně bát o to, že by se pro vás nenašlo uplatnění. Programátorů stále není tolik, kolik jich je potřeba, a proto budou vždy nadprůměrně finančně i jinak ohodnocováni. A pokud jste nebo se stanete skutečně dobrým programátorem, máte o svou budoucnost postaráno.

Potřebujete ale neustále investovat do svého know-how a učit se od špiček v oboru. Vhodným zdrojem jsou i školení a kurzy na Root.cz.


Vydáno
13. 11. 2021
Kategorie
Tagy