Zadejte hledaný výraz...

Nárůst nezaměstnaných v Rakousku, Španělsku či USA

Prudký nárůst nezaměstnaných v Rakousku, Španělsku či USA

Březnová nezaměstnanost v důsledku koronavirové krize raketově stoupla. V Rakousku vzrostl počet uchazečů o práci meziročně téměř o 200 tisíc na více než 504 tisíc, tedy o skoro 66 procent. Míra nezaměstnanosti tak stoupla meziročně o 4,8 procentního bodu na 12,2 procenta. Vysoký počet nezaměstnaných evidují i Španělsko nebo USA

Rakousko

V Rakousku stoupla nezaměstnanost na nejvyšší úroveň od roku 1946. Nejkritičtější situace je v gastronomii a ubytovacích službách. V tomto oboro je momentálně bez práce 102 679 lidí. V meziročním nárůstu jde o 145 procent. Z regionů je právě s největším nárůstem nezaměstnanosti Tyrolsko, které žije z cestovního ruchu. Počet nezaměstnaných tam vzrostl o 199 procent, téměř se tedy ztrojnásobil. Vysoký nárůst zaznamenal i Salzburg, počet nezaměstnaných tam vzrostl o 138,5 procenta. Meziročně v Rakousku přibylo 84 528 nezaměstnaných žen. Dohromady jich nyní hledá práci téměř 220 tisíc. Procentuálně se jedná o 11,5 procenta žen v ekonomicky produktivním věku, přičemž před rokem se jednalo o 7,1 procenta. Mezi muži přibylo 115 406 uchazečů o zaměstnání. Dohromady bylo ke konci měsíce 285 152 mužů. V procentech jde o 12,8 procenta, což je o 5 procent více než před rokem.

Španělsko

Podle březnových dat přišlo o práci ve Španělsku až 898 222 lidí. Celkový počet nezaměstnaných vzrostl o 9 procent na 3,5 milionu lidí. Ve Španělsku však situace není tak mimořádná jako v Rakousku. Větší počet Španělů si hledalo práci v roce 2013. Nicméně propad, který nastal, je pro tuto část roku v této zemi neobvyklý. Z pohledu zaměstnanosti byl březen spíše dobrým měsícem. V tuto dobu totiž obvykle začíná turistická sezóna, kdy se většinou zvyšoval počet pracovních míst v hotelech a pohostinství. Nyní jsou však tato odvětví v důsledku opatření proti koronaviru paralyzována.

USA

Nárůst lidí bez práce v březnu hlásily i Spojené státy americké. Za jeden jediný týden v měsíci tam o podporu v nezaměstnanosti požádalo rekordních 3,3 milionu lidí, další týden pak až 6,65 milionu. Jedná se o velmi prudký nárůst, dřívější počty byly okolo 281 tisíc za týden. Nejvyšší počet nezaměstnaných Američané evidovali v jednom týdnu z října 1982, kdy počet nových žádostí činil 695 tisíc. V době světové finanční krize roce 2009 byl nejvyšší počet žadatelů v jednom týdnu 665 tisíc.

Jak je na tom Česko?

V Česku jsou prozatím k dispozici pouze únorová data o nezaměstnanosti. Ta se však ještě před zavedením opatření proti šíření koronaviru držela na nejnižších úrovních. Podle Českého statistického úřadu činila míra nezaměstnanosti dvě procenta.

Zdroj: novinky.cz


Vydáno
2. 4. 2020
Tagy