Zadejte hledaný výraz...

Nárok na nemocenskou v případě karantény

Ne každý si v případě nutné karantény může dovolit pracovat z domova. Pro tyto případy mají zaměstnanci nárok na nemocenskou, tj. příjem ve výši 60% průměrného výdělku.

 Vystavením neschopenky až do 14. dne platí náhradu příjmu zaměstnavatel. Tuto náhradu mzdy platí zaměstnavatel stejným způsobem (na stejný účet), kterým vyplácí mzdu. Jakmile uplyne prvních 14 dní trvání dočasné pracovní neschopnosti, zaměstnavatel má povinnost neprodleně zaslat podklady pro výpočet nemocenského a údaje o způsobu výplaty mzdy, platu nebo odměny na okresní správu sociálního zabezpečení, a to v elektronické podobě na adresu určenou OSSZ.

 Od 15. dne trvání karantény vyplácí zaměstnanci peníze okresní správa sociálního zabezpečení, a to stejným způsobem, jako by byl zaměstnanec v dočasné pracovní neschopnosti z důvodu nemoci. Pro výplatu nemocenské zákon nestanovuje konkrétní den v měsíci, lhůta vyplacení této dávky je však maximálně 30 dní od doby, kdy zaměstnavatel doručí příslušné informace na OSSZ. Poté se nemocenské vyplácí podobně jako výplata, vždy za daný měsíc.

 O nařízení karantény, jejím trvání a ukončení rozhoduje lékař ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí, případně ministerstvem zdravotnictví, a je povinen podat zaměstnavateli na jeho žádost informaci o tom, že zaměstnanci byla karanténa nařízena. Lékař pak lidem v izolaci vystaví e-neschopenku.

Zdroje:
https://www.novinky.cz/finance/clanek/lide-v-karantene-jsou-jako-na-nemocenske-40315340

https://zdravi.euro.cz/neschopenka-nemocenske-davky-nahrada-mzdy/

https://www.kurzy.cz/zpravy/533555-nahrada-nemocenske-vdusledku-koronaviru-covid-19-a-karanteny-statem-amsp-cr-jedna-intenzivne/


Vydáno
11. 3. 2020
Tagy