Zadejte hledaný výraz...

Najděte si toho správného investora

Zakládáte novou firmu? Pak je pro vás investor klíčovou osobou, která vám v rozjezdu podnikatelského záměru může pomoci. Ne pro každého je ale snadné investora najít. Kde ho hledat a především jakými způsoby?

Vymysleli jste si podnikatelský plán, ale zjistili jste, že na něj nemáte dost peněz? Banka ani rodina či přátelé vám nepůjčí? Pak zbývá jediná možnost. Ten správný investor vám může vytrhnout trn z paty.

Investoři i úspěšní podnikatelé se shodují v tom, že byste se při hledání investora měli zaměřit především na tyto činnosti:

1. Zapojte se do vhodné komunity

Česká republika představuje pro podnikatele velmi malý trh a firmy s podobným nebo stejným zaměřením se mezi sebou většinou znají. Do tohoto okruhu byste se měli dostat i vy, tak se seznámíte nejenom se začínajícími i zkušenými podnikateli, kteří vám dokážou poradit, ale i s potenciálními investory.

2. Oslovte již zavedenou firmu

Každá společnost nějak začínala a nejspíš byla kdysi tam, kde vy. Zkuste nějakou oslovit a zeptat se jednatele na osobní zkušenosti. Už dávno neplatí, že by si firmy vzájemně podkopávaly nohy, aby konkurenci eliminovaly. Stále více společností naopak rádo začínajícím firmám pomůže.

3. Vzdělávejte se

Choďte na konference, veletrhy a další setkání, která se zaměřují na byznys a startupy. Na těchto akcích se dozajista najde dost investorů i podnikatelů, kteří rádi všem, kdo o to mají zájem, předají své cenné zkušenosti.

4. Nezaměřujte se jen na hledání investora

Existuje mnoho jiných osob, kteří sice zatím zkušenosti s investováním nemají, přesto je zajímá obor, v němž se chystáte podnikat, a zároveň mají dostatek peněz k tomu, aby mohli váš byznys zafinancovat.

5. Hledejte na internetu

Jistě už dávno všichni víte, že na internetu a sociálních sítích najdete skutečně cokoliv. Proto si otevřete počítač, zadejte do vyhledávače ty správné klíčové výrazy a najděte si své potenciální investory touto cestou. Najděte si jména a e-mailové adresy a oslovte je touto cestou. Nastiňte jim svou představu a nezapomeňte napsat, proč oslovujete zrovna je a s jakým záměrem.

Než se ovšem do hledání investora pustíte, je dobré vědět co od investora očekávat a jak poznáte dobrého investora, s nímž se vám bude dobře spolupracovat.

Investor:

  • poskytne vám cenné rady a zkušenosti
  • propojí vás s dalšími zajímavými lidmi
  • provede vás všemi kroky, které je zapotřebí podniknout k nastartování úspěšného byznysu, a zároveň kontroluje, zda byly splněny
  • neustále se vzdělává a sleduje aktuální dění, aby případně mohl své názory a domněnky aktualizovat; přizpůsobuje se nejnovějším trendům a navrhuje nová řešení
  • zároveň po vás dobrý investor nemůže chtít týden co týden uspokojující výsledky; dobrý investor ví, že všechno má svůj čas a úspěch nepřichází hned
  • zkušený investor se také nikdy nerozhoduje příliš dlouho, jedná okamžitě a nezpomaluje vaši práci; také vás neomezuje v operativním rozhodování

Čím investora zaručeně odradíte?

Předtím, než si sjednáte s investorem schůzku a přednesete mu své plány, pořádně se připravte. Připravte si takzvaný pitch deck, tedy prezentaci vašeho podnikatelského záměru. Měli byste také dokázat odpovědět na otázku, co mu můžete nabídnout. Mějte dobře připravenou strategii, jak chcete při podnikání vydělávat a jaké důvody vás vedou k přesvědčení, že bude vaše podnikání úspěšné.

Některé vaše vlastnosti, případně nevědomosti, mohou potenciální investory od spolupráce s vámi odradit:

  • Neimprovizujte – to si mohou dovolit pouze stand-up komici, nikoliv vy; vše musíte mít do detailu promyšlené, protože zkušený investor pozná, zda střílíte od boku, nebo máte svá tvrzení ověřená
  • Analyzujte, nedomnívejte setabulky a grafy podložené skutečnými čísly a průzkumy jsou to, co budí v investorech důvěru, ne vaše domněnky
  • Nebuďte arogantní – prezentujte sebevědomě, ale také se naučte naslouchat a přijímat názory druhých
  • Vybírejte si vhodné spolupracovníky – obklopujete-li se při práci jen samými začátečníky a nezkušenými lidmi, na investora příliš důvěryhodně působit nebudete

Také nikdy na investora netlačte, nežádejte po něm při první schůzce podpis smlouvy o mlčenlivosti ani žádné jiné smlouvy. A jedna cenná rada na závěr: Nikdy neoslovujte bezhlavě všechny potenciální investory s vidinou toho, že získáte tolik peněz, kolik potřebujete, nejlépe ještě víc. Skutečně dobrý investor pro vás nepředstavuje jen zdroj peněz, ale především know-how. Stává se vaším rádcem a partnerem. Vybírejte proto skutečně pečlivě.


Vydáno
11. 11. 2021
Kategorie
Tagy