Zadejte hledaný výraz...

Na čem firmy díky pandemii ušetřily?

Spousty společností, které mohly fungovat v režimu plošné práce z domova, dokázaly během pandemie značně ušetřit. Snížily se totiž náklady na služební cesty, firemní akce, školení či marketingové aktivity.

Velké technologické firmy registrují úspory na cestovních náhradách, firemních akcích nebo nákladech za stravu pro zaměstnance. Úspora za kanceláře nebyla tak značná, a to kvůli dlouhodobým smlouvám na pronájem.

Česká spořitelna například ušetřila v minulém roce částky v řádu 30 až 50 milionů korun. Způsobil to zejména více než 90-procentní pokles pracovních cest, zahraničních i tuzemských. Podobnou částku však investovala do opatření na ochranu zdraví, kde šlo o nákup dezinfekčních a hygienických prostředků či zajištění antigenního testování.

U většiny technologických firem se home office stane nedílnou součástí jejich fungování i po pandemii. Tímto způsobem postupuje i společnost Avast, která pracuje na rekonstrukci kanceláří tak, aby odpovídaly novému režimu, kdy 40 procent zaměstnanců přechází do režimu práce odkudkoli. Kanceláře se tak budou využívat spíše na meetingy, skupinové akce nebo workshopy.

Velcí technologičtí giganti jako Alphabet ušetřili více stovky milionů dolarů. Firmě v loňském roce klesly náklady o 1,4 miliardy dolarů, když snížila výdaje na propagační akce nebo přesunula konání veletrhů do online prostředí. Snížila i výdaje na služební cesty a různé benefity, v tomto případě šlo až o ušetření 371 milionů dolarů.

Dále čtěte:

Nedostatek čipů se zhoršuje a nejspíše potrvá až do příštího roku

České firmy se potýkají s nedostatkem materiálu

Zdroj: iDnes.cz; Seznam Zprávy; novinky.cz


Vydáno
3. 5. 2021
Tagy