Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Microsoft otestoval datové centrum na mořském dně

Foto: Microsoft

Microsoft z mořského dna poblíž skotského souostroví Orkneje vytáhl kontejner z 864 servery. Ty byly součástí projektu Natick, jehož cílem bylo prověřit možnost umístění datových center na mořské dno. Dlouholetý experiment nyní dospěl k závěru a dle oficiální zprávy byla potvrzena životaschopnost tohoto nápadu.

Projekt Microsoft Natick byl zahájen již v roce 2014. Tento koncept byl považován za způsob, jak poskytnout bleskově rychlé cloudové služby populacím v blízkosti pobřeží a ušetřit energii – téměř polovina elektřiny nutné k provozu pozemních serverových farem je totiž využívána k chlazení hardwaru.

Firma začátkem léta vytáhla svůj kontejner, který byl na jaře 2018 umístěn na mořské dno v hloubce 35 metrů poblíž skotského soustroví Orkneje. Následující dva roky strávila studiem datového centra a vzduchu, který obsahoval.

Výsledky předčily očekávání

Poruchovost IT vybavení se oproti běžným datacentrům na souši snížila zhruba osmkrát. Vzhledem k lokálnímu napájení byl chod bezemisní. Odborníci budou nyní zkoumat, co přesně způsobilo vyšší míru spolehlivosti. Své poznatky budou chtít aplikovat na pozemní serverové farmy.

Microsoft mluví o tom, že v rámci edge computingu bude muset být cloudová výpočetní síla v menších buňkách k dispozici lokálně. Natick je součástí výzkumu toho, kam až lze zajít.

Podmořské prostředí by podle konstruktérů mělo připravit lepší podmínky než na povrchu. Na místě nebude žádná obsluha, a tak nemusí atmosféra jednotlivých buněk obsahovat kyslík, čímž se minimalizují problémy s korozí. Z umělé atmosféry se bude moci odstranit prakticky veškerý prach a vodní pára.

Podvodní servery mohou být velmi blízko spotřebitelům, protože necelá polovina světové populace žije méně než sto kilometrů od pobřeží některého z moří nebo oceánů. Blízkost k uživatelům tak zrychlí odezvu. Výhodou je také to, že pod mořem jsou všude velmi podobné podmínky, ať jste kdekoliv na světě.

Dále čtěte:

ByteDance plánuje IPO nové společnosti TikTok Global

Denní nárůst případů koronaviru v Česku jako za celý březen


Vydáno
18. 9. 2020
Tagy