Zadejte hledaný výraz...

Lufthansa vykázala za minulý rok rekordní ztrátu

Německé aerolinie Lufthansa vykázaly za loňský rok kvůli dopadům pandemie koronaviru rekordní ztrátu 6,7 miliardy eur (175,5 miliardy korun). V roce 2019 přitom měly zisk 1,2 miliardy eur. Šéf společnosti Carsten Spohr však předpokládá, že v tomto roce by ztráty měly být nižší.

Stejně jako jiní dopravci i Lufthansa se potýká s tvrdými dopady pandemie koronaviru. Aby se vyhnula hrozbě bankrotu, musela si sjednat pomoc od státu ve výši devíti miliard eur. Spohr předpokládá, že by neměla být v letošním roce zcela vyčerpána. V prvním kvartále by podle něj aerolinky měly přijít v průměru o 300 milionů eur.

Lufthansa navíc v rámci úsporných opatření proto prohlásila, že zruší pětinu vedoucích pozic a v administrativě zruší tisíc míst. Současně s tím plánuje propustit až 30 tisíc lidí během dvou let.

Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku tyto aerolinky vykázaly nižší čistou ztrátu, než se původně očekávalo. I tak se však jednalo o 1,14 miliardy eur.

Nabídka letů by letos podle Spohra měla dosáhnout 40 až 50 procent úrovně z roku 2019. Dříve přitom počítali s 60 procenty. Od léta navíc očekávají silnější poptávku s tím, jak se rozšíří testování a očkování, což povede k uvolnění cestovních omezení. Během letních měsíců tak Lufthansa počítá i s krátkodobým zvýšením nabídky na 70 procent úrovně před pandemií.


Dále čtěte:

Odvětví leteckého průmyslu se rychlého oživení nejspíš nedočká

Co bude třeba udělat při rozvolňování ekonomiky


Vydáno
4. 3. 2021
Tagy