Zadejte hledaný výraz...

Kybernetický útok paralyzoval ropovod v USA

Kybernetický útok na IT systémy americké společnosti Colonial Pipeline, který pomocí sítě potrubí přepravuje ropné produkty z Texasu na východní pobřeží USA, mohla uskutečnit hackerská skupina DarkSide propojená s Ruskem. Informovala o tom televize CNN a tisková agentura AP s odvoláním na vlastní zdroje.

Virus ransomware, který zasáhl IT systémy před třemi dny, paralyzoval ropovod a dodávky ropných produktů. Tento škodlivý software obvykle zablokuje počítačový systém a výměnou za obnovení přístupu či dešifrování dat v nich zapsaných požadují útočníci výkupné.

Společnost Colonial Pipeline v současnosti obnovuje své IT systémy. Odmítla však odpověď na otázky agentury AP týkající se jednání s hackery. Podle AP by to mohlo znamenat, že výkupné již bylo zaplaceno nebo se o něm jedná. V neděli již společnost zčásti obnovila provoz, zatím však mezi menšími koncovými místy.

Uvedla také, že celý systém bude v režimu online až tehdy, kdy si společnost bude jistá, že je to bezpečné. Nyní je v kontaktu se souvisejícími orgány a dalšími federálními agenturami včetně ministerstva energetiky.

Americká vláda v neděli v souvislosti s tímto počítačovým útokem vyhlásila stav nouze, který umožní přepravu ropných produktů po cestách z rafinerií na pobřeží Mexického zálivu do lidnatých oblastí na jihu a východě USA.

Darkside se stal poprvé známým v létě roku 2020. Hackeři z této asociace se považují za „Robin Hoody“ a prohlašují, že neútočí na nemocnice, školy a jiné neziskové organizace, ale jen vybírají peníze od velkých společností a získané prostředky poté posílají na dobročinné účely.

Společnost Colonial Pipeline se sídlem ve státě Georgia je objemově největším provozovatelem ropovodů v USA. Za normálních okolností přepravuje 2,5 milionu barelů benzínu, motorové nafty, leteckého paliva a dalších rafinovaných ropných produktů za den.

Dále čtěte:

Otázka recyklace baterií elektrických aut

Nedostatek čipů se zhoršuje a nejspíše potrvá až do příštího roku

Foto: D Fish Whistler


Vydáno
10. 5. 2021
Tagy