Zadejte hledaný výraz...

Při omezení pohybu zažívají videokonferenční aplikace boom

Během jednoho březnového týdne zaznamenaly videokonferenční aplikace, jako je Zoom, Teams nebo Houseparty, 62 milionů stáhnutí.

Pandemie koronaviru, vládní nařízení, nouzový stav a práce z domova, to jsou podmínky, které přejí rozvoji videokonferenčních aplikací. Odehrávají se přes ně nejen pracovní schůzky, ale i lekce jógy, čtenářské kluby nebo prostě jen sklenička vína s přáteli na dálku. Není tedy divu, že v březnu zažily aplikace typu Zoom Cloud Meetings, Microsoft Teams, Google’s Hangouts Meet nebo Houseparty nebývalý růst.

Podle reportu portálu App Annie se v březnu zařadily videokonferenční aplikace k těm nejstahovanějším. V týdnu od 14. do 21. března zaznamenaly 62 milionů stažení v AppStore i Google Play, což bylo o 45 % více než týden předchozí.

Na špici vystřelil Zoom

V čele žebříčku se drží aplikace Zoom, která jen v pondělí 23. března měla podle firmy Apptopia celkem 2,13 milionů stažení, den předtím 2,04 milionu a před dvěma měsíci méně než 56 tisíc. Nejvíce se dnes stahuje v USA, Velké Británii a dalších evropských zemích.

K používání Zoomu není potřeba vytvářet si účet. Do videokonference, která pojme až 100 účastníků, je možné se dostat přes prolink nebo kód. Zvuk i video jsou většinou stabilní, používání je intuitivní a jednoduché. Vejde-li se virtuální setkání do 40 minut, je služba zdarma. Trvá-li déle, účtuje si Zoom 14,99 dolarů měsíčně, firmám o pět dolarů více. Výjimku získávají v určitých zemích, včetně České republiky, školy pro vyučování na dálku.

Firma, jež vznikla v roce 2011, tak díky nucenému omezení pohybu získává na hodnotě. Koncem března byla oceněna na více než 40 miliard dolarů, což je o 24 miliard více než před rokem, kdy na burzu vstupovala. Jak uvedl v březnovém konferenčním hovoru její zakladatel Erich Yuan, „téměř každý přes noc pochopil, že potřebuje právě takový nástroj“. Tedy nástroj, který v době izolace poskytuje lidem sociální kontakt.

I videokonference mají svá úskalí

Nicméně vedle dynamického růstu zažívá Zoom i odvrácenou stranu slávy. Stejně jako velké sociální sítě i u této aplikace vznikají pochybnosti o dostatečné ochraně soukromí. Potýká se s problémem hackerských útoků, tzv. zoombombingu, kdy se hackeři nabourají do otevřených videochatů a zveřejňují v nich rasistické komentáře nebo pornografický obsah.

Z analýzy firmy Motherboard navíc vyplynulo, že aplikace na operačním systému iOS zasílala určité údaje o svých uživatelích Facebooku. Jednalo se například o časové pásmo, město, kde se uživatel nachází, nebo informace o používaném zařízení. Podle Bloombergu je kvůli tomu na Zoom už podána i žaloba. Firma se za svá pochybení omluvila a přislíbila zlepšení.

Zoom však není jedinou aplikací, která těží z karantény. Silný zájem zaznamenávají i Google’s Hangouts Meet, Microsoft Teams, Skype, WebEx nebo Houseparty, která se těší zájmu především mezi mladými uživateli z generace Z. Oproti „pracovním“ aplikacím, hodících se především k obchodním schůzkám, totiž nabízí více zábavy, hry či možnost zapojit se do některé z probíhající party. A to si člověk, který musí zůstat celý den doma, žádá.


Vydáno
2. 4. 2020
Tagy