Zadejte hledaný výraz...

Kde koupit filamenty do 3D tiskárny?

Filamenty jsou struny, které používají 3D tiskárny k výtisku požadovaného 3D objektu. 3D tiskárna objekt tiskne dle předlohy v programu tzv. 3D modelu, předmět vyrábí po jednotlivých vrstvách, filamenty se do sebe postupně zatavují. Filament je navinutý na cívce a může být různých barev. Tyto filamenty jsou nejčastěji z různých plastových materiálů, jako jsou PLA, PET-G, ABS, ASA, FLEXI, NYLON a jiné. Existují i filamenty s příměsí kovů, ale ty nejsou tak časté. Každý druh filamentu má jiné vlastnosti a je vhodný pro jiné věci, některý se hodí do interiéru, ty odolnější zase do exteriéru atd.

Pro každou tiskárnu je vhodný jiný průměr filamentu, velikosti se pohybují od 1,75 mm do 2,85 mm.

Jaké máme tedy nejpoužívanější filamenty?

PLA filament

PLA filament je tvořen kyselinou polymléčnou, vyrábí se z kukuřičného škrobu. Je vhodný pro začátečníky a ideálně se z něj tisknou větší díly, ale také malé objekty s drobnými detaily. Není vhodný na místa ohybu, protože má velkou tvrdost, ale zároveň je křehký a těžko se ohýbá. Je také ekologicky odbouratelný, neobsahuje ropu, jako např. materiál ABS. Pro tisk se taví již při 180 °C. Materiál není toxický, ani výrazného zápachu. Nevýhodou je však nízká teplotní odolnost, kdy se předměty deformují již při 60 °C. Také není moc odolný vůči chemikáliím.

PET-G filament

Tento materiál můžete znát v podobě PET lahví. Filament je pružný s dobrou ohebností a také teplotní odolností. Je to materiál recyklovatelný. Při tisku se taví při 220 °C. Je odolný proti nárazům, vhodný i na větší objekty a mechanické části. Dá se použít jako ve vnitřním, tak venkovních prostorách, je totiž odolný vůči rozpouštědlům a kyselinám. Je to pevný netoxický materiál. Je teplotně více odolnější než filament předchozí, vydrží teploty až do 80 °C. Na rozdíl ale od PLA filamentu vyžaduje při tisku nahřívanou podložku, aby správně držel a nedocházelo k deformacím.

ABS filament

Akrylonitrilbutadienstyren neboli ABS je asi nejoblíbenější filament pro 3D tisk. Má spoustu výhod, ale to se vyrovnává jeho nedostatkům. Je vysoce odolný, vhodný pro exteriér i interiér, jelikož mu neublíží vysoké výkyvy teplot ani chemikálie. Také se ubrání mechanickým nárazům díky své příměsi z kaučuku. Jeho velikou výhodou je rozpustnost v acetonu, dá se tak různě obrábět či spojovat jednotlivé díly dohromady. Nevýhody zahrnují citlivost na UV záření a nevhodnost pro výtisk větších dílů. Obsahuje ropu, tudíž je mírně toxický a neměl by přijít do kontaktu např. s jídlem. Při tisku se zahřívá na min. 210 °C a je potřeba vyhřívat podložku.

ASA filament

Akrylonitrilový styrenakrylát neboli ASA filament je termoplast, který je alternativou ABS filamentu. Je však zdokonalen tím, že je odolnější proti některým vlivům jako je UV záření a obecně povětrnostní vlivy. Tento materiál je tedy vhodný i pro exteriér.


Vydáno
5. 11. 2020
Tagy