Zadejte hledaný výraz...

Každému čtvrtému gastronomickému provozu v Česku hrozí konec

České restaurace, kavárny a bary už rok bojují o přežití. Přestože funguje prodej přes výdejní okénka, tržby v gastronomii se meziročně propadly o 37 procent, což odpovídá přibližně 72 miliardám korun. Podle údajů společnosti Dotykačka, dodavatele pokladního systému, byla pro podniky nejtěžší první uzávěra v loňském roce.

Ředitel Dotykačky Petr Menclík uvedl, že na takové razantní omezení nebyl nikdo připraven. V polovině března minulého roku se ze dne na den uzavřely tři čtvrtiny podniků a tržby se propadly o 87 procent.

Další rána přišla hned po letních prázdninách. Už koncem září došlo k omezení otevírací doby, později se začala omezovat i kapacita osob. V říjnu po příchodu druhé vlny koronaviru přišel další lockdown, který prakticky funguje do současnosti. Jedinou výjimkou bylo menší uvolnění na tři týdny na přelomu listopadu a prosince.

Česká gastronomie se během roku na omezení částečně adaptovala. Díky moderním technologiím a optimalizaci procesů již podniky s dalším lockdownem přecházejí k okénkovému provozu rychleji a efektivněji. Přesto zůstává 60 procent gastronomických podniků zavřených a tržby se pohybují kolem 40 procent normálního stavu.

Nejlépe současný režim zvládají kavárny a bistra, které do určité míry i za normálních okolností fungují v režimu „take away“. Jejich tržby za loňský rok klesly o 19 procent.

Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR hrozí konec každému čtvrtému provozu.

„Více než třetinový pokles hodnoty trhu v kombinaci s nejistými kompenzacemi a slabým náběhem tržeb v roce 2021 způsobí odliv zhruba čtvrtiny provozovatelů a přibližně stejného počtu zaměstnanců. Pro záchranu odvětví je důležité, kdy dojde alespoň k částečnému uvolnění a obnově provozu,“ uvedl Kastner.


Dále čtěte:

Povinné testování pro agenturní pracovníky

České banky se topí v úsporách domácností

Zdroj: ASMP; Dotykačka


Vydáno
11. 3. 2021
Tagy