Zadejte hledaný výraz...

Jiří Hlavenka: Co všechno změní pandemie

Foto: Lupa.cz

Jiří Hlavenka, investor a dlouholetý podnikatel v informačních technologiích, v podcastu pro server Lupa.cz mluví o tom, co se bude dít, až pandemie skončí. Podle něj musí Češi počítat s tím, že krize přinese nové způsoby podnikání.

V rozhovoru uvedl, že se o osud společnosti Kiwi.com, českém vyhledávači letenek, zajímá i o po tom, co v loňském roce prodal svůj podíl, hlavně nyní v souvislosti s koronavirovou pandemií. Kvůli zhroucení leteckého byznysu, na tom vyhledávač není moc dobře. Podle něj bude trvat i několik let, než se tržby vrátí na původní hodnoty. Věří však, že to Kiwi zvládne a vyjde z toho jako vítěz.

Nejhůře na tom podle jeho slov bude zcela jasně cestovní ruch, tam se určité segmenty budou obnovovat takřka od nuly. Mluví dokonce o obnově v rámci 10 let, než se jednotlivé segmenty vzpamatují. Hlavenka tvrdí, že hlavní nejistotou nyní je, jestli se opatření dají uvolnit, a zda uvolnění nepřinese další vlnu šíření epidemie. Neví, jestli takto nebudeme muset přežívat do objevení a rozšíření vakcíny.

Nové způsoby podnikání

Krize podle něj způsobí rozvoj nových způsobů podnikání. Vzrostou například ty druhy podnikání, u kterých není potřeba lidský kontakt. Úspěšné tak nyní budou například internetové obchody, které budou převládat nad kamennými obchody, také dodávky potravin a jídel do domů. Dojde tím však k omezení sociálního kontaktu.

Vzdělávání

Rozvoj také přijde v oblasti distančního vzdělávání. Dodává však, že z jeho pohledu je u škol důležitým faktorem právě onen sociální kontakt, který je potřebný k osobnostnímu rozvoji.

Telemedicína

Velmi slibným a důležitým oborem budoucnosti je podle něj telemedicína (souhrnné označení pro zdravotnické aktivity, služby a systémy, provozované na dálku prostřednictvím informačních a komunikačních technologií). Tato doba popožene vývoj tohoto oboru výrazně dopředu. V principu hlavně vidí smysl v dálkové diagnostice a to nejen v podobě konzultací s lékaři na dálku, ale hlavně pomocí přístrojů, jež by měřili v souvislosti s touto epidemií symptomy jako například teplotu. Uvedl, že v současné době nejsme schopni vyšetřit celou populaci, proto by se měl posunout vývoj v této oblasti například pro již zmíněné měřící přístroje na doma.

Digitalizace vlády

Hovoří také o virtualizaci státu. Tato možnost v podobě virtuálních zasedání, telekonferencí, by se měla využívat pro situace, kdy je třeba řešit něco neodkladně, tj. v situacích, které nemohou čekat na to, až se svolá schůze. Nadneseně tvrdí, že by bylo třeba, aby stát dokázal fungovat i bez toho, aniž by se lidé museli scházet. Všechno ale záleží na vůli vlády včetně také digitalizace státní správy. Tam vidí hlavně problém domluvy a spolupráce mezi jednotlivými ministerstvy, která je podle něj potřebná k lepšímu rozvoji eGovernmentu.

Startupy a investice

Na otázku kam investovat i v době pandemie, odpověděl, že v tomto nechce moc radit. Podle jeho slov by se mohlo klidně investovat i do cestovního ruchu, který se poté po pandemii bude zvedat. Zdůrazňuje, že to rozvoj hlavně není o jednotlivých segmentech podnikání, nýbrž o záměru. Zmiňuje se také o české startupové scéně, která také utrpí šrámy. Firmy, které byly před pandemií v růstu, budou muset dojít k přehodnocení plánu a zkrátka předpokládat, že tržby nebudou takové jako dosud, když nyní “ekonomika stojí”. U startupů také záleží na investorech, jestli počkají a vydrží, nebo se naopak stáhnou. Výhodu vidí ve flexibilitě startupů a věří, že najdou nová řešení. Podle Hlavenky je třeba být pozitivní a hledat nové možnosti. Pro některé firmy tato krize totiž znamená koupení si času pro vyvoření nových produktů.

Zdroj: Lupa.cz


Vydáno
7. 4. 2020
Tagy