Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jeff Bezos (Amazon) a jeho životní příběh

Internetový nákup je v dnešní době běžnou součástí našich životů. Ať už jde o drobné předměty nebo dražší technologické produkty, díky internetu si je můžeme objednat z pohodlí domova a za pár dní je mít před dveřmi. A za tímto komfortem stojí jedna z nejvýznamnějších osobností současnosti, Jeff Bezos, který je považován za nejbohatšího knihovníka na světě.

Jeff Bezos se nejen stal jedním z nejvýznamnějších inovátorů současnosti, ale i jedním z nejúspěšnějších podnikatelů. Podle žebříčku Forbes je Bezos 15. nejbohatším člověkem na světě, jehož majetek se odhaduje na 57,86 miliard dolarů. Nicméně více než jeho bohatství je zajímavý jeho životní příběh, přístup k věcem a schopnosti, které mu pomohly dosáhnout svého úspěchu.

Dětství a studium: začátek cesty

Jeff Bezos se narodil 12. ledna v Albuquerque, Nové Mexiko. Již od mládí projevoval zájem o fungování věcí a jeho rodiče mu umožnili rozvíjet tento zájem tím, že mu poskytli prostor ve své garáži, kde si mohl hrát s různými přístroji a technologiemi.

Po rozvodu rodičů se matka Jeffa Bezose znovu provdala za kubánského přistěhovalce, díky čemuž získal Bezos své jméno. Jeho láska k technologiím a zvídavost ho vedly k tomu, že se později přestěhoval do Miami, kde strávil většinu svého dospívání. Bezos projevoval nejen zájem o počítače, ale také o vzdělání, a stal se vynikajícím studentem.

Své podnikatelské začátky zažil již ve středoškolském věku, kdy zorganizoval vzdělávací tábor nazvaný The Dream Institute, který se zaměřoval na počítačovou techniku. Po střední škole pokračoval na prestižní Princetonské univerzitě, kde se věnoval počítačové vědě a elektrickému inženýrství. Absolvoval jako vynikající student a rychle našel zaměstnání na Wall Street.

Začátky kariéry a vznik Amazonu

Bezos začal svou kariéru na Wall Streetu v několika finančních firmách, kde se postupně vypracoval až na místo viceprezidenta ve společnosti D. E. Shaw. Nicméně touha po podnikání ho vedla k tomu opustit svou korporátní kariéru a začít něco vlastního.

V roce 1994 se Bezos přestěhoval do Seattlu a ve své garáži společně s malým týmem začal vyvíjet první verzi Amazonu, online knihkupectví. V červenci 1995 Amazon spustil své služby a během krátké doby se stal průkopníkem v online obchodování s knihami.

Postupem času Amazon rozšířil svou nabídku o další produkty a stal se jedním z předních hráčů na trhu. Roku 2007 představil revoluční zařízení – Kindle, čtečku elektronických knih, která změnila způsob, jakým lidé čtou knihy. Amazon pokračuje ve svém růstu a rozšiřuje své aktivity i do dalších oblastí, jako je vydavatelství, cloudové služby a umělá inteligence.

Budoucnost Amazonu a jeho výzvy

Amazon zůstává jedním z nejvýznamnějších hráčů na trhu, ale čelí i několika výzvám. Kritika za pracovní podmínky ve velkoskladech a rostoucí konkurence od firem jako Alibaba jsou jen některé z nich. Nicméně společnost se snaží přizpůsobit a inovovat, což je patrné například z plánů na využití bezpilotních letounů k doručování zásilek.

Amazon je tak nejen příběhem úspěchu jednoho člověka, ale i příběhem o tom, jak technologie a inovace mohou změnit svět nakupování a obchodu.


Kategorie