Zadejte hledaný výraz...

Jak založit společnost s ručením omezeným?

Podnikání na čistě živnost není v mnoha případech výhodné. Podnikatelé se tak kvůli svým obchodním aktivitám uchylují k založení společnosti s ručením omezeným. Vyřízení všech formalit však může zabrat poměrně dlouhou dobu. Celý proces založení firmy může trvat dva až šest týdnů, v případě komplikací se tato doba může ještě více protáhnout.

Založení společnosti

K založení společnosti dochází přijetím zakladatelského dokumentu – sepsáním společenské smlouvy, je-li zakladatelů více, nebo zakladatelské listiny v případě jediného zakladatele. Jde v podstatě o dokument, kterým se bude řídit život společnosti. Měla by proto být jednoduchá, jednoznačná a přitom flexibilní.

V obou případech jde o formu veřejné listiny, kterou se rozumí notářský zápis. Touto formou notář společnost založí. Po předložení všech dokumentů se lze navíc dohodnout na tom, aby provedl přímý zápis do obchodního rejstříku. V rejstříku pak bude existence společnosti z technických důvodů zveřejněna den následující.

Základní kapitál

Musíte také počítat s tím, že do firmy budete muset vložit nějaký kapitál. I když ze zákona můžete s.r.o. zakládat s kapitálem v řádech pár korun, je lepší vložit kapitál o něco vyšší. Výše kapitálu je totiž informace, na kterou se soustředí obchodní partneři při nahlížení do obchodního rejstříku.

Koupení vzniklé společnosti

Podnikatelé si ve spoustě případů kupují již vzniklé společnosti. Přináší to určitě jisté výhody například rychlost (ready-made společnost je připravená se vším všudy). Ve všech případech však nemusí být nejvhodnějším řešením (např. kvůli podnikatelské historii společnosti), proto je třeba tento krok vždy pečlivě zvážit.

Náklady na založení společnosti

Je potřeba počítat s tím, že celkové náklady na založení s.r.o. se v případě, že má jednoho jednatele, mohou vyšplhat na částku okolo 6 tisíc korun. Celá tato činnost se vám však výrazně prodraží, pokud do toho započítáte všechen čas, který založení věnujete.


Naštěstí se však této byrokracii můžete vyhnout tím, že necháte založení s.r.o. na jiných a vy se tak budete moct věnovat oboru svého podnikání. Pokud si necháte založit s.r.o. na klíč, můžete mít firmu hotovou i za pět dní. V ceně této služby jsou navíc započteny veškeré poplatky, které byste museli platit, pokud byste si vše vyřizovali sami.


Vydáno
24. 2. 2021
Tagy