Zadejte hledaný výraz...

Jak vypadá skutečný život freelancera?

Má spoustu volnosti, je pánem svého času a nemusí ráno vstávat do práce. Proto chce být freelancerem skoro každý. Než se jím ale skutečně rozhodnete stát i vy, měli byste znát i tu temnější stránku života freelancera.

„Čím se živíš?“

„Jsem copywriter na volné noze.“

„Ty bláho, ty se máš! Nemusíš každý den do práce a poslouchat blbý rozkazy, co?“

„No…,“

„To máš vlastně celoživotní dovolenou, viď?“

„Já-,“

„A můžeš jet kdykoliv na dovolenou!“

 

Tak podobně probíhají rozhovory, když někomu řeknu, čím se živím. Pořád existuje spousta lidí, kteří nemají téměř žádné povědomí o tom, co povolání freelancera v reálném životě obnáší.

Potřebují disciplínu a pravidelný režim

Je sice krásné nemuset ráno vstávat v šest, nemuset se trmácet městskou hromadnou dopravou a za tmy se vracet domů naprosto fyzicky i psychicky vyčerpaný. Na druhou stranu každý freelancer, který je schopný `dělat sám na sebe`, musí disponovat notnou dávkou osobní disciplíny a zodpovědnosti. Protože termíny dodržovat zkrátka musí, jinak o své klienty přijde.

Každý den musí mít svůj řád. Jakmile jednou dvakrát vybočíte, do každodenní pracovní rutiny se vracíte jen těžko. Málokdo proto na volné noze zůstane déle než pár měsíců. Lidé mohou mít tendenci, když pracují doma, postupně zlenivět. Ráno pozdě vstávají, ještě později snídají a v pyžamu zůstávají téměř až do večeře. Pracovat pak začínají až v pozdním odpoledni a nakonec musí u počítače zůstat dlouho do noci. Toto ovšem není ideální den výkonného freelancera, kterého má práce bavit, a ne děsit.

Poslouchat se musí

Většinou ani není pravda, že freelancer nemusí nikoho poslouchat a řídí se jen sám sebou. Každý klient je jeho pán a freelancer se samozřejmě řídí jeho přáními a představami. Kdyby tomu bylo jinak, pravděpodobně o zakázku přijde. A někdy je velmi těžké ustát všechny e-maily nebo telefonáty, v nichž musíme skousnout mnohá příkoří. Naštěstí alespoň platí to, že se s těmi, kdo nám občas nadávají, nemusíme vídat osobně.

Čtrnáctidenní dovolená? Co to je?

Bohužel není pravda, že máme celý život dovolenou. Občas se stává, že dovolenou delší než jeden týden nemáme několik let za sebou. A když už se na dovolenou freelancer nakonec vydá, stejně se na ni vypraví s počítačem v tašce, protože oznámit klientovi, že má dovolenou a nepracuje, je to samé jako podepsat smlouvu o ukončení spolupráce.

Co si nesežene, to nemá

Zatímco jako zaměstnanec máte svou měsíční výplatu jistou a v kapse vás hřeje smlouva na dobu neurčitou, jako freelancer obvykle nemáte jistého vůbec nic. Můžete mít stálé klienty, ale také jednorázové či příležitostné, proto se vydělané peníze mohou měsíc od měsíce lišit a záleží jen na vaší píli a schopnosti udržovat si stálé klienty a hledat nové.

Účetnictví je někdy oříšek

Nemáte-li jakožto freelancer vlastní účetní, musíte si sami zpracovávat daňové přiznání a jste-li plátcem DPH také kontrolní hlášení. Neuplatňujete-li paušální daň, musíte také schraňovat doklady a správně je zaúčtovávat. Někdy vám z toho může jít skutečně hlava kolem. Je vážně hodně toho, co skutečně `musíte`.

Placení záloh a daně

Každý měsíc platíte zálohy na zdravotní a sociální pojištění a jednou ročně je vám také na základě daňového přiznání vyměřena daň z příjmů. Pokud jste plátci DPH, odvádíte daň čtvrtletně. V současnosti zálohy na zdravotní a sociální pojištění představují částku ve výši 4 981 Kč, příští rok už ale přesáhnou hranici pěti tisíc korun. Proto se dobře rozmyslete, zdali se vám vyplatí na volné noze být a měsíčně zálohy platit.

Poctivost především

To, že nemusíte chodit každý den do práce, jednomu může přidat skvělé, druhý vás může považovat za flákače, kterému se nechce na úřad práce, a proto aspoň dělá, že něco dělá. S tímto názorem se také můžete nezřídka setkat. Na obranu těchto `remcálků` je ale zapotřebí zmínit, že skutečně ne všichni freelanceři pracují poctivě. V mém oboru jsem se už párkrát setkala s tím, že copywriter na volné noze se živil doslovným kopírováním cizích textů. S takovou ho ovšem žádná zářná kariéra nečeká a kdyby přeci jen, dlouho mu nevydrží.

Jako zaměstnanec, který do svého povolání dochází, máte denní životaběh daný, ale jako freelancer na nové noze si režim musíte nastavit sami a to není vůbec jednoduché. Ale když se chce, všechno jde.


Vydáno
23. 10. 2021
Kategorie
Tagy