Zadejte hledaný výraz...

Jak si založíte vlastní webové stránky?

V dnešní době si můžete webové stránky zařídit doslova za pár minut. Co všechno k tomu ale budete potřebovat a kolik vás to bude stát?

Zaregistrujte si doménu

Ze všeho nejdříve je důležité vymyslet název domény a ověřit si, jestli náhodou už nějaká se stejným jménem neexistuje. Vždy se snažte vybírat takový název, který nemá nikdo jiný. Doména už může být zaprvé obsazená a za druhé, vyberete-li si hodně podobný název, může vám to v budoucnu přidělat spoustu starostí. Vyberte si proto originální název, který ještě neexistuje. Předejdete tak mnohým nepříjemnostem spojeným například s tím, že si budou lidé plést vaše stránky se stránkami někoho jiného. Doménu si pak zaregistrujete na příslušných stránkách. Poskytovatelů domén existuje v České republice několik, například Domeny.cz, Forpsi.com či Wedos.cz. Registrace domény vždy probíhá na jeden rok a zaplatíte za ni několik set korun. K doméně si můžete zřídit i vlastní e-mailové adresy.

Vytvořte si webhosting

Jakmile budete mít doménu zaregistrovanou, musíte si vytvořit webhosting neboli úložiště, na kterém bude váš web uložený. Přes webhosting se rovněž stránky spouštějí. V praxi to funguje tak, že si uživatel zadá do internetového prohlížeče url adresu, doménu a ta ho přesměruje na určité úložiště, tedy webhosting, který se pak uživateli zobrazí. Úložiště můžete platit měsíčně nebo klidně i ročně, obvykle vás jeho provoz opět vyjde na několik set korun (měsíčně). Záleží však také na tom, kolik prostoru budou data z vašich webových stránek zabírat. Doporučujeme si připlatit za větší kapacitu úložiště, protože tak nebudete mít problém například s načítáním větších fotek či načítáním celého webu.

Nainstalujte si redakční systém

Když už máte vlastní doménu a webhosting, je zapotřebí vybrat si vlastní redakční systém. Díky němu nemusíte nic sami programovat, protože už vše budete mít přednastavené. Jedním z nejužívanějších a nejoblíbenějších redakčních systémů je WordPress, případně si můžete vybrat také redakční systém Joomla! či Drupal. Pokud si zvolíte WordPress, pak použijte automatický instalátor od Wedosu.

Vyberte si šablonu

Jenže ani redakční systém nebude pracovat bez toho, aniž byste si do něj nainstalovali vhodnou šablonu. Šablon existuje skutečně nepřeberné množství a skoro každá něco stojí. Obvykle za ni zaplatíte kolem 500 až 1000 Kč, ale někdy jsou i mnohem dražší. Některé šablony ovšem bývají poskytovány i zdarma, ale máte u nich omezené funkce a nikdy nedosahují kvalit těch placených a zároveň jsou hůře ovladatelné.

Zvládnete to sami, nebo si najmete webového grafika?

Máte už všechno nakoupeno? Pak můžete začít stavět webové stránky podle svého vlastního uvážení. Zvládne to každý, ovšem než se naučíte s redakčním systémem zacházet, může to trvat několik hodin i dní. Záleží na tom, jestli chcete ušetřit, a raději do přípravy webových stránek investujete svůj čas, nebo svěříte tuto činnost webovým grafikům, kteří tu samou práci, která vám bude trvat pár dní, zvládnou za pár hodin.

Nezapomeňte na pluginy

Když redakčnímu systému pomalu začnete přicházet na kloub, brzy zjistíte, že se neobejdete ani bez různých pluginů, tedy určitého kusu softwaru, který obsahuje skupinu rozšiřujících funkcí. Sám redakční systém se šablonou nezvládne všechno a tak budete potřebovat doinstalovat například plugin pro zachycování nevyžádaných zpráv (například v komentářích pod příspěvky u jednotlivých článků), přidávání podcastů, plugin pro přizpůsobení webových stránek mobilnímu telefonu a tabletu a mnoho dalších. Samozřejmě si ale nemusíte stahovat všechny pluginy naráz, ale brzy se bez nich při správě webových stránek neobejde.

Složitost `stavby` webových stránek ovšem závisí na složitosti samotné šablony nebo redakčního systému, který si zvolíte. WordPress je sice považován za jeden z nejkomplikovanějších, ale zároveň vám nabízí široké množství funkcí, které dozajista oceníte.


Vydáno
27. 2. 2022
Kategorie
Tagy