Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak si najít práci, která vás bude naplňovat?

Dnešní doba přeje lidem nejenom šikovným a pracovitým, ale i těm, kteří se skutečně touží prosadit a jít si za svým snem. Možná si říkáte, že v současnosti je těžké změnit práci, natož si nějakou najít, ale opak je pravdou. Vždyť existuje tolik nepřeberných možností, co dělat, že je mnohem těžší si vybrat to skutečně pravé zaměstnání přímo pro vás, než si najít aspoň nějakou práci, která vás na chvíli uživí.

Pokud se ale nespokojíte jenom tak s nějakou prací, ale chcete, aby vás naplňovala, uživila a zároveň vás bavila dlouhá léta, soustřeďte se jen na tento svůj cíl, ostatní pusťte z hlavy, a dejte se do hledání.

Která pravidla vás dovedou k vašemu cíli?

1. Neodepisujte na každý inzerát

Cílem není oslovit co nejvíce potenciálních zaměstnavatelů, ale najít si ty, u nichž by vás práce mohla skutečně bavit. Pátrejte na pracovních portálech i na sociálních sítích v příslušných skupinách, například na Facebooku najdete nepřeberné množství skupin, které se soustředí právě na ten obor, v němž se chcete uplatnit i vy.

2. Nikdy nerozesílejte univerzální motivační dopis

To se vám může škaredě vymstít. Pro každého potenciálního zaměstnavatele, kterého oslovíte, vytvořte nový motivační dopis. A napište ho, i když ho po vás nechce. V motivačním dopise zhodnoťte své silné stránky, napište, co vás naplňuje ve volném čase a proč se na dané místo hodíte ze všech uchazečů nejvíc zrovna vy sami. Motivační dopis by neměl být delší než 1 NS, tedy 1800 znaků. Delší elaborát už nikdo číst nebude.

3. Udělejte si seznam

Veďte si seznam firem, které jste již oslovili a zároveň si poznamenejte, o kterou pozici šlo. Jakmile vám někdo z firmy zavolá, nebudete aspoň složitě pátrat v hlavě, komu že jste to asi svůj životopis a motivační dopis posílali.

4. Nedělejte ze sebe někoho, kým nejste

Možná už jste někdy slyšeli, že kdykoliv se ucházíte o místo, měli byste si promazat fotografie a videa ze svých sociálních sítí, které by vám ve výsledku mohly uškodit. Pokud ale zrovna nemáte Facebook plný nahých fotek (což vzhledem k pravidlům nelze) ani na nich nejste zvěčnění v nějakých choulostivých situacích, nic mazat nemusíte. Někdy o vás sociální sítě řeknou víc, než si sami uvědomujete, ale ve většině případů to není na škodu. Aspoň se pak nemusíte před nikým a v žádné situaci přetvařovat.

5. Nelžete

Chcete lhát kvůli tomu, abyste dostali své vysněné místo? To není nejlepší cesta k  úspěchu. Třeba by vaši lež nikdo nikdy neprokoukl, ale budeme-li počítat s možností, že lež jednoho dne vyjde najevo, ztratíte tím svou tvář.

6. Pohovor je důležitý, ale nebojte se selhání

Občas máme pocit, že když při pohovoru na něco neodpovíme přesně tak, jak bychom odpověděli, kdybychom zrovna nebyli ve stresu, je to konec světa. Není. Pokud chcete být jaderný fyzik a na všechny otázky jste při testu odpověděli špatně, pak je to velký problém. Ale jinak zas tak o nic nejde. Většinou si vás lidé zvou na pohovor ne proto, aby vás vyzkoušeli z vašich znalostí a dovedností, ale aby zjistili, jak reagujete, jak se chováte, když jste pod tlakem, jak gestikulujete. A samozřejmě tu hrají roli i sympatie. Když je jeden druhému sympatický, lecjaké další chyby se dají přehlédnout.

7. Nečekejte zázraky hned napoprvé

Někdo se svého snu vzdá jenom proto, že mu zaměstnavatel nabídne příliš málo peněz nebo se ukáže, že pozice, na kterou bylo výběrové řízení vypsáno, není úplně tak ideální, jak se z inzerátu zprvu zdálo. Je-li to vaše úplně první zaměstnání nebo alespoň první zaměstnání v oboru, který jste si vybrali, nemůžete očekávat, že vám do klína ihned spadne celé jmění a budete na vrcholu svého profesního života. Na něj se musíte vypracovat postupně.

8. Naučte se dělat kompromisy

Nikdy není nic dokonalé, ani vaše vytoužené zaměstnání nebude dokonalé. Musíte se proto naučit dělat kompromisy a občas ve prospěch sebe samých ustoupit o krok nebo dva dozadu. Tak si děláte prostor na další postoupení o tři kroky dopředu.

9. Nevzdávejte se

Když se nedaří, neznamená to, že je to napořád. Pokud se vám nedaří sehnat práci, kterou opravdu chcete, vyplňte svůj momentální čas něčím, co vás sice možná neuspokojuje, ale zato vás to živí a umožňuje vám to pokračovat ve svých snech a plánech. Každý z nás se občas potýká s neúspěchy, většími či menšími. Vyhraje ale ten, kdo nikdy nepoleví a pokračuje v cestě vpřed, ačkoliv mu život do cesty klade jednu překážku za druhou.

10. Seznamujte se s těmi správnými lidmi

Rozhodli jste se změnit obor a sbíráte o něm všechny možné informace? Najděte si na sociálních sítích lidi, kteří se v tomto oboru pohybují, a vyptávejte se jich. Ptejte se, jak oni se probojovali do vámi vybraného oboru, co pro to museli udělat, jestli jsou v něm spokojení, co na něm mají rádi, co jim naopak vadí. Určitě vám někdo rád poradí, co máte udělat pro to, abyste se dostali tam, kam chcete.

Poslední rada na závěr zní: Vytvořte si vlastní webové stránky, které vás budou reprezentovat. Na nich můžete prezentovat svůj životopis, své zkušenosti, reference a v neposlední řadě si na nich můžete vytvořit i blog, který bude věnovaný například vašim koníčkům.


Vydáno
23. 1. 2023
Kategorie
Tagy