Zadejte hledaný výraz...

Jak koupit bitcoin?

Přemýšlíte o tom, že zainvestujete do kryptoměny? A co takhle investovat do bitcoinu? Pokud si myslíte, že je na vás příliš drahý, vyvedeme vás z omylu. Do bitcoinu nemusíte investovat statisíce, stačí jen pár set korun. Navíc je jeho pořízení relativně snadnou záležitostí.

Kdy výhodně investovat?

Nejvíce tuto kryptoměnu lidé kupovali na konci roku 2017. Mnozí spekulanti však čekali na to, až vlna zájmu o bitcoin opadne, a pak ho budou moci koupit levněji. Stejně tak učinili po zvýšení ceny kryptoměny na přelomu let 2020 a 2021.

Říká se tomu buy the dip, to znamená, že investor čeká na propad ceny, aby do kryptoměny investoval výhodněji. To je nejspíš pochopitelné a srozumitelné, ale jak tedy kryptoměnu reálně koupit?

Způsoby nákupu bitcoinu se liší podle uživatelského rozhraní, míry anonymity, platebních metod a také dle výhodnosti kurzů nebo transakčních poplatků. Obecně je proto z hlediska poplatků doporučováno nakupovat nebo prodávat na kryptoměnových burzách.

Bezpečné platby na burzách

Na burze se stačí registrovat a hned můžete nakupovat i prodávat. Než se ale do nějaké burzy registrujete, podívejte se na platební metody. Ne každé totiž můžete důvěřovat. Jak tedy poznat ty důvěryhodné? Obvykle to poznáte na základě toho, že platební metodu využívá spousta lidí. Důležitým parametrem je také její zabezpečení, proto provádějte platby jen na burzách s webovou adresou, která začíná https://.

Také si zkontrolujte výši poplatků a nezapomeňte si projít uživatelské recenze, v nichž se mnohdy dozvíte to, co se při obyčejné rešerši burzovních stránek nedozvíte. Mezi ty největší a nejznámější burzy patří Binance a Coinbase, Češi také rádi obchodují na burze Kraken.com nebo na Coinmate.io, která má účet v české Fio bance.

První dvě zmíněné burzy přijímají klasické platební karty. Některé burzy ovšem požadují před provedením platby ověření totožnosti kupujícího či prodávajícího. Ověření totožnosti se provádí tak, že budete vyzváni k zaslání fotografie nebo oskenování občanského průkazu či cestovního pasu. Samozřejmě můžete obchodovat anonymně, ale k tomu jsou určeny speciální brzy typů Bisq nebo Localbitcoins. Jejich nevýhodou je ale bohužel složitější uživatelské rozhraní.

Nákup bitcoinu umožňuje taktéž PayPal nebo Revolut, ale rozhodně není zkušenými investory a spekulanty doporučováno nechávat si kryptoměnu v platebních aplikacích tohoto typu, protože to znamená, že ji nemáte pod kontrolou vy, ale někdo úplně cizí.

Jak koupit bitcoin v automatu?

Už jste slyšeli o možnosti nakoupit si bitcoin v automatu? I to skutečně jde. Můžete využít služeb takzvaného BTC automatu, kterému se také často přezdívá bitcoinmat. Ten také slouží k prodeji kryptoměny. Kde všude se nacházejí, najdete na stránkách Coinatmradar.com. Při tomto způsobu prodeje nebo nákupu není zapotřebí disponovat elektronickou, tedy mobilní peněženkou, jelikož vám automat snadno vytiskne papírovou účtenku s bitcoinovou adresou ve formě QR kódu, na níž najdete zakoupené bitcoiny. Ovšem nevýhodou tohoto prodeje a nákupu bitcoinu je nejen delší časová prodleva při transakci, ale také to, že až budete chtít transakci zadat, může být nevýhodný kurz.

Navíc jakmile provádíte transakci, která přesahuje 1000 eur, budete vyzváni k vyplnění kontaktních údajů.

Nákup bitcoinu ve směnárně

Další možnou cestou, jak získat bitcoin, je nákup ve směnárně, například BitStock, Finex nebo SimpleCoin. Tuto možnost ocení především ti, kdo neovládají angličtinu, neboť lze transakci provádět v češtině. Zároveň ale bohužel může být ve srovnání se zahraničními službami o něco horší kurz.

Samozřejmě je možné si směnit bitcoin za klasické peníze fyzicky s vašimi přáteli nebo známými. Někteří lidé takto mezi sebou směňují i na internetu, ale v případě cizích osob musíte počítat s určitými riziky.

Možná byste rádi s nákupem bitcoinů začali, ale odrazuje vás to, že 1 bitcoin (BTC) dnes pořídíte za více než jeden milion korun. Ale vězte, že bitcoin si nemusíte kupovat za milion ani za statisíce korun. Pro začátek začněte třeba s pěti sty korunami. Pak můžete investovat tisícikorunu, jindy třeba pět tisíc. Sice tím nezískáte celý bitcoin, ale i jeho zlomek vám může slušně vydělat.


Vydáno
9. 12. 2021
Kategorie
Tagy