Zadejte hledaný výraz...

Huawei zaznamenal výrazný pokles tržeb

Huawei zaznamenal v prvním čtvrtletím výrazný pád tržeb. Negativní vliv na jeho výsledky měly především sankce USA. Čínský koncern uvedl, že v této souvislosti ho čeká další náročný rok.

Tržby v prvních třech měsících tohoto roku meziročně klesly o 16,5 procenta na 152,2 miliardy jüanů (502,63 miliard korun). Jde tak o druhý kvartál za sebou, ve kterém se tržby Huawei snížily.

Hlavním důvodem poklesu byly sankce, které způsobily škody prodeji spotřebních zařízení jako např. smartphonů. Huawei již delší dobu nemůže používat ve svých zařízeních operační systém Android od Googlu. Dodávky smartphonů Huawei v posledním čtvrtletí 2020 poklesly o 41 procent. Koncern v minulém roce také prodal svoji značku levných mobilů Honor konsorciu investorů.

V roce 2019 byl Huawei přidán na černou listinu USA. V roce 2020 ho USA odtrhly od klíčových dodávek čipů, které potřebuje pro své smartphony.

„Rok 2021 bude pro nás dalším náročným rokem, ale také rokem, ve kterém začne nabývat tvaru naše budoucí strategie vývoje,“ uvedl šéf Huawei Eric Xu.

Huawei meziročně zvýšil ziskovou marži o 3,8procentuálního bodu na 11,1 procenta. Jedním z důvodů byly poplatky za patenty ve výši 600 milionů dolarů. Koncern v březnu oznámil, že začíná výrobcům smartphonů účtovat licenční poplatky za používání jeho patentů v oblasti 5G technologií.

Dále čtěte:

České firmy se potýkají s nedostatkem materiálu

Renault v rámci nové strategie bezpečnosti omezí maximální rychlost

Zdroj: Reuters


Vydáno
29. 4. 2021
Tagy