Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Heureka.cz zažalovala Google o ušlý zisk

Český srovnávač cen Heureka.cz podal v pátek 26. června u Městského soudu v Praze žalobu na americkou společnost Google. Požaduje v ní 394,9 milionu korun jako náhradu ušlého zisku za dobu, kdy Google ve výsledcích vyhledávání zvýhodňoval vlastní srovnávač cen Nákupy Google před konkurencí. Serveru Lupa.cz to řekl ředitel Heureky.cz Tomáš Braverman.

Pokuta od EK již v roce 2017

Evropská komise za zneužívání dominance ve vyhledávání vyměřila Googlu již v roce 2017 pokutu 2,4 miliardy eur, což byla v té době rekordně vysoká sankce za porušení pravidel na ochranu hospodářské soutěže. Komise konstatovala, že Google při vyhledávacích dotazech na zboží nad výsledky vyhledávání zobrazoval box s placenými odkazy na produkty v e-shopech (tzv. PLA, Product Listing Ads, reklamy s informacemi o produktech). Odkazy přitom vedly právě do Google Shopping.

Google se proti verdiktu Komise odvolal a případ ještě stále řeší soudy. Sice pak zavedl nápravná opatření, evropské srovnávače cen ale s nápravou nejsou spokojeny a dlouhodobě proti ní protestují. Sedm firem se tak rozhodlo bránit žalobami a nyní se k nim připojila i Heureka.cz.

Podání žaloby před vypršením promlčecí lhůty

CEO Heureka Group Tomáš Braverman uvedl, že v ČR je tříletá promlčecí lhůta, proto Heureka žalobu podává nyní, když má vypršet. Ale v zahraničí promlčecí lhůta není, takže podle něj budou další žaloby přibývat. Braverman vysvětlil, že jde o tzv. follow-on žalobu. Nedokazují tak zneužití dominantního postavení, ale využívají toho, že toto zneužití prokázala Evropská komise již v roce 2017. Žalobu tak podávají k českému soudu na americký Google, protože právě jej Komise označila jako viníka.

Heureka podle Bravermana vymýšlí postup na národní úrovni, kromě žaloby například podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně, Spolu s dalšími sronávači zároveň podniká kroky na úrovni Evropské unie. Na základě dat se snaží dokazovat, že nápravný mechanismus nefunguje, trh je pokřivený a Google stále zneužívá svou dominantní pozici.

Dále čtěte:

Vzestup investiční aplikace Robinhood

T-Mobile a CzechTourism chtějí podpořit domácí turistiku

Zdroj: ČTK; Lupa.cz


Vydáno
26. 6. 2020
Tagy