Zadejte hledaný výraz...

Hackeři se na Twitteru zmocnili celkem 45 účtů

Podle prohlášení Twitteru na firemním blogu se pachatelům středečního hackerského útoku na tuto sociální síť podařilo převzít kontrolu nad 45 účty. Podvodné příspěvky jménem celebrit šířili poté, co úspěšně zmanipulovali několik zaměstnanců a získali jejich přístupové údaje do interních systémů platformy.

Středeční incident je vnímán jako obrovská rána pro reputaci společnosti. Zároveň jde také o znepokojivý signál vzhledem k prezidentským volbám v USA v listopadu. Mezi napadenými účty byl i oficiální profil Joe Bidena, dále například profily Jeffa Bezose či rappera Kanyeho Westa. V noci na čtvrtek se na nich objevily podvodné příspěvky, které slibovaly zdvojnásobení vkladu při zaslání bitcoinů na uvedené účty.

Podle informací cílil útočníci celkem na 130 účtů. U 45 z nich pak byli schopni iniciovat změnu hesla, přihlásit se do účtu a odesílat tweety. Hackeři se dokázali účtu zmocnit skrze interní nástroje sociální sítě, které jejím správcům umožňují obcházet zadávání přihlašovacích údajů. Zatím však není jasné, zda útočníci hesla do zaměstnaneckého systému ukradli, nebo zda měli spojence uvnitř firmy.

Podle vyjádření Twitteru hackeři neodcizili žádná citlivá data jako například soukromé zprávy. V osmi případech však údajně pachatelé použili nástroj ke stažení detailů o twitterovém účtu a jeho aktivitě, netýká se to však žádného ověřeného účtu.

O tom, kdo za tímto útokem stojí, se zatím mnoho neví. BBC uvádí, že kryptoměna bitcoin se velice obtížně stopuje. Tři virtuální peněženky použité k podvodu již byly vyprázdněny. Incidentem se zabývá americký Federální úřad pro vyšetřování i další úřady. Twitter ujišťuje, že bude spolupracovat při maximálním úsilí pachatele dopadnout.

Dále čtěte:

Debata lídrů EU o balíku peněz na pomoc ekonomikám

V Česku je téměř tolik nakažených koronavirem jako v dubnu

Zdroj: BBC News, ČTK


Vydáno
18. 7. 2020
Tagy