Zadejte hledaný výraz...

Google uzavřel dohodu už i s britskými vydavateli

Společnost Google uzavřela licenční dohodu s britskými vydavateli, kterým bude platit za zveřejňování jejich obsahu. Google ve středu oznámil, že ve Velké Británii spustil svůj produkt News Showcase, což znamená, že tento technologický gigant bude platit za zpravodajský obsah. Google News Showcase je součástí závazku společnosti, konkrétně tedy investovat jednu miliardu dolarů do zpráv na celém světě.

Americká firma ze Silicon Valley podepsala dohodu se 120 britskými subjekty, včetně novin Financial Times a agentury Reuters, kterým bude odvádět licenční poplatky za výňatky ze zpráv, které se objeví ve výsledcích vyhledávání. Britští vydavatelé tak mohou dostat od Google ročně několik milionů dolarů.

Tato funkce bude umístěna v mobilní aplikaci Google News a Google Discover. Pokud uživatelé kliknou na výňatky v aplikaci Google News nebo Google Discover, zobrazí se jim celý článek na stránkách vydavatele.

„Google News Showcase, náš nový produktový a licenční program pro zprávy, se začne rozšiřovat na lokálních, celostátních a nezávislých vydavatelích v Británii,“ uvedl Ronan Harris, viceprezident a výkonný ředitel společnosti Google UK a Irsko, ve středu na blogu.

Dodal, že v rámci licenčních smluv s vydavateli uvádí Google na trh i možnost pro čtenáře získat přístup k vybranému placenému obsahu. Tato funkce poskytne čtenářům příležitost přečíst si více obsahu od vydavatele a zároveň je může inspirovat, aby se stali předplatiteli.

I sociální síť Facebook minulý měsíc spustila v Británii podobnou službu. Technologické velmoci jako Facebook a Google jsou totiž pod stále větším tlakem, aby platili mediálním společnostem za jejich obsah.

Kromě Británie Google zavedl tuto funkci i v Austrálii, Německu, Brazílii, Kanadě, Francii, Japonsku a Argentině. A jednání pokračují v dalších zemích. Šéfka komunikace Googlu pro Česko a Slovensko Alžběta Houzarová potvrdila pro server Lupa.cz, že jednání s vydavateli probíhají i v Česku.


Dále čtěte:

Poslanci EP chtějí, aby Google a Facebook platily za sdílení zpráv

EU přijala nástroj na podporu oživení a odolnosti po koronavirové krizi

Zdroj: engadget.com; Lupa.cz

Foto: deutschlandfunk.de



Vydáno
10. 2. 2021
Tagy