Zadejte hledaný výraz...

Google nebude poskytovat data svých uživatelů v Hongkongu

Alphabet, mateřská společnost Google, uvedl, že již nebude přímo reagovat na žádosti o poskytnutí údajů o uživatelích od hongkongské vlády. Činí tak kvůli kontroverznímu hongkongskému zákonu o státní bezpečnosti, který schválila čínská ústřední vláda.

Na konci června vstoupil v platnost další zákon čínské vlády, který rozšířil pravomoci policie v Hongkongu. Ta nyní může požádat jednotlivce, aby smazali příspěvky, které podle ní porušují zmíněný zákon. Ten vyjmenovává jako zločiny terorismus, separatismus, podvratnou činnost a spolupráci s cizími silami.

Novinka týkající se příspěvků na internetu se ale vztahuje kromě lidí i na firmy. Policie může v odůvodněných případech nařídit například poskytovatelům internetu nebo provozovatelům sociálních sítí, aby odstranili nevhodné příspěvky a poskytli své údaje o uživatelích.

Americký technický gigant Alphabet v pátek uvedl, že odmítá poskytovat hongkongské vládě data o svých uživatelích. V prohlášení společnost uvedla, že vlády mimo USA budou moci vyhledávat údaje potřebné pro vyšetřování trestných činů diplomatickými postupy. Google tak přestane odpovídat na žádosti hongkongské vlády o poskytnutí údajů. V tomto případě bude s Hongkongem zacházet jako s Čínou.

Google ve čtvrtek informoval hongkongskou policii, aby hongkongské úřady vyřizovali veškeré žádosti o údaje prostřednictvím Smlouvy o vzájemné právní pomoci se Spojenými státy, prostřednictvím amerického ministerstva spravedlnosti.

Facebook, Google a Twitter pozastavily zpracování požadavků o poskytnutí dat uživatelů v Hongkongu již v červenci. Technologické společnosti v Hongkongu fungují, narozdíl od Číny, která tyto společnosti na svém území blokuje.

Dále čtěte:

TikTok kvůli nově přijatému zákonu končí v Honkongu

Německo varuje před ruskou vakcínou proti koronaviru

Zdroj: CNBC


Vydáno
14. 8. 2020
Tagy