Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Google musí francouzským mediálním společnostem platit za obsah

Francouzský odvolací soud potvrdil dubnový verdikt antimonopolního úřadu, podle kterého Google musí francouzským vydavatelským firmám a tiskovým agenturám platit za využívání jejich obsahu. Google je již dlouho terčem kritiky, že ve svém vyhledávači veřejnosti zdarma zpřístupňuje zpravodajství.

Google již v reakci na kritiku i na rozhodnutí úřadů v některých zemích na začátku října oznámil, že v příštích třech letech zaplatí miliardu dolarů (22,9 miliardy korun) mediálním firmám za to, že bude moci využívat jejich obsah. Firma tak poprvé jasně řekla, kdy a kolik hodlá v první fázi dohody s vydavateli platit.

Google za tímto účelem spouští službu Google News Showcase. Generální ředitel Pichai uvedl, že tento nový produkt spustí nejdříve v Německu a Brazílii. V Německu již Alphabet uzavřel partnertství s 20 vydavatelskými společnostmi, například se zpravodajským servem Der Spiegel a s časopisy Stern a Die Zeit. V Brazílii spolupracuje například s deníkem Folha de S. Paulo, s televizí Band a se zpravodajským serverem Infobae.

Dále bude tento produkt uvedený na trh v Belgii, Indii, Holandsku a dalších zemích. K produktu se přihlásilo více než 200 vydavatelů od Argentiny, Austrálie, přes Británii, Brazílii, Kanadu, či Německo.

V České republice Google podle dřívějších informací s žádným vydavatelem nejedná a zřejmě čeká na transpozici evropské směrnice.

Dále čtěte:

Alphabet zaplatí mediálním firmám za využívání obsahu miliardu dolarů

V USA chtějí omezit monopolní sílu velkých technologických firem

Zdroj: Reuters


Vydáno
8. 10. 2020
Tagy