Zadejte hledaný výraz...

Google bude platit francouzským vydavatelům za autorská práva

Společnost Alphabet, která je mateřskou společností internetového giganta Google, podepsala s francouzskými vydavateli dohodu o placení autorských práv. Dohoda s lobbistickým sdružením Alliance de la presse d’information générale (Apig), které zastupuje francouzské celonárodní a regionální deníky, je tak první v Evropě. Na základě této dohody podepíše americký technologický gigant obecný rámec placení vydavatelem za obsah.

Oznámení přichází po měsících vyjednávání o tom, jak uplatňovat upravená pravidla Evropské unie o autorských právech, která vydavatelům umožňují požadovat poplatek od internetových platforem zobrazujících výňatky z jejich zpráv. Google dosud podepsal jen individuální dohody s několika publikacemi včetně francouzských deníků Le Monde a Le Figaro.

Dohoda definuje rámec, v němž si Google s členy Apig vyjedná jednotlivé licence. Půjde o licenční smlouvy, které pokryjí autorská práva a dále deníkům poskytnou přístup k News Showcase, což je nástroj Googlu pro odměňování vydavatelů zpráv.

Podle prohlášení se platby vydavatelům budou vypočítávat individuálně na základě kritérií jako například přínos k politickým a obecným informacím, objem denně vydaného materiálu nebo množství čtenářů na internetu za měsíc.

Jednání Apigu se společností Google se již táhnou od konce roku 2019, kdy sdružení obvinilo Google, že obchází autorská práva podle směrnice Evropské unie. Jakmile začala platit ve Francii, Google se rozhodl méně odkazovat na deníky, které odmítaly, aby internetový gigant používal jejich obsah bezplatně.

Francouzský tisk se obrátil na antimonopolní úřad, který loni v dubnu Googlu přikázal, aby s vydavateli jednal. Toto rozhodnutí později potvrdil nejvyšší odvolací soud v Paříži.


Dále čtěte:

Biden podepsal celkem patnáct výkonných nařízení

Češi to v IT prostě umí! Easy Software pomáhá s řízením projektů po celém světě a láme rekordy.

Zdroj: Reuters


Vydáno
21. 1. 2021
Tagy