Zadejte hledaný výraz...

Gig ekonomika – moderní sektor s potenciálem vysokého růstu

Odvětví poskytování služeb freelancerů patří v dnešní době, kdy firmy potřebují univerzální talenty více než kdy jindy, k nejvíce se rozvíjejícím trhům. Podle nedávné studie Edelman Intelligence tvoří freelanceři, kteří pracují jako konzultanti nebo externí dodavatelé nejrůznějších služeb, 36 % americké pracovní síly. Někteří z nich si takto jen přivydělávají na částečný úvazek, pro jiné je to naopak hlavní zdroj příjmu.
 

McKinsey, poradenská společnost se sídlem v USA, předpokládá, že 50 % americké pracovní síly bude do roku 2027 na volné noze. Nezávislí pracovníci, kteří mají dovednosti, po kterých je aktuálně vysoká poptávka si tak mohou slušně vydělávat. 

Podobný trend ale není jen v Americe. Výrazný nárůst využívání služeb freelancerů lze čekat i v České republice.

V USA se pro tento nový způsob spolupráce vžil termín „Gig economy“, pro který nemáme adekvátní český výraz. Typicky to ale je zakázková nebo kontraktorová ekonomika, která velice rychle roste zejména v oblasti tzv. bílých límečků, tedy úředníků nebo odvětví služeb.

Mezi výhody gig ekonomiky patří, že dodavatelé služeb dělají jen na těch projektech, které je zajímají, během dne mohou činnosti různě střídat a atraktivní je samozřejmě časová ale také geografická svoboda.

Popularita externích dodávek je zkrátka na vzestupu a spolu s tím vznikají na internetu různé platformy, které tento trh využívají. Existují společnosti, které v segmentu gig ekonomiky působí jako online zprostředkovatelé, kteří propojují nezávislé pracovníky s klienty, kteří hledají dočasnou nebo dlouhodobější výpomoc.

V USA jsou takovými hlavními nezávislými pracovními platformami Upwork (NASDAQ: UPWK) a Fiverr (NYSE: FVRR). V Čechách mohou freelanceři využívat platformu – Webtrh.cz, která sdružuje nejsilnější podnikatelskou komunitu v ČR a SR. 

Pro investory, kteří by chtěli na gig ekonomice participovat formou dlouhodobých investic do akcií, jsme připravili základní informace o obou zmíněných amerických společnostech.

1. Upwork

Upwork je největší (co do počtu freelancerů a klientů) veřejně obchodovatelná platforma pro freelancery. Společnosti nebo i kdokoliv jiný, si zde může najít nezávislé dodavatele z celého světa, kteří se specializují na psaní, úpravy videí, webdesign, digitální marketing a další. 

Platforma byla původně založena jako Elance v roce 1999 a sloučena s konkurenční společností O-desk v roce 2013. V roce 2015 byla tato sloučená společnost přejmenována na Upwork. Firma vstoupila na burzu 3. října 2018. Upwork má dnes více než 12 milionů registrovaných nezávislých pracovníků a 5 milionů klientů. Tento počet bude postupem času růst spolu s expanzí gig ekonomiky. 

Upwork má několik zdrojů příjmů, včetně účtování procenta výdělků nezávislých freelancerů, vyžadování toho, aby nezávislí pracovníci zaplatili poplatek, aby mohli žádat o práci atd.

Uživatelé webu se mohou rozhodnout zaplatit buď 2,75 % výdajů z ceny zakázky, nebo platit pravidelně paušální poplatek 25 $ měsíčně za neomezené platební transakce. 

Pro velké společnosti nabízí Upwork další výhodné služby, pomocí kterých jim umožňuje exkluzivní propojení s těmi nejlepšími nezávislými pracovníky za měsíční nebo roční poplatek.

Aktuálně (k 25. 3. 2021) se cena akcií Upwork obchoduje za 42 USD. Firma měla v roce 2020 pozitivní free cash flow 8 milionů USD. Firma však zatím stále není zisková. Ztráty jsou ale běžné v prvních letech podnikání pro malé firmy, které byly nedávno uvedeny na burzu. Výnosy Upwork rostou každoročně o více než 20 % a za rok 2020 dosáhly 374 miliónů USD. Analytici očekávají, že by firma měla být v zisku poprvé v roce 2023.

Investoři tedy mohou cítit potenciál v investování do firmy, která má tak významný nárůst výnosů v perspektivním oboru, kterým gig ekonomika je a ve kterém má firma vedoucí postavení. 

Na druhou stranu by ale investor měl také zvážit skutečnost, že CEO Stephane Kasriel odstoupil a na jeho místo nastoupil marketingový a produktový ředitel Hayden Brown. Pro tuto změnu přitom nebylo podáno vysvětlení.

2. Fiverr

Izraelští podnikatelé Micha Kaufman a Shai Wininger založili tuto stránku v roce 2010 jako možnost pro podnikatele a firmy, kteří chtějí získat přístup k různorodým talentům na volné noze. Navrhli také tento web i proto, aby si lidé mohli vydělat peníze i mimo běžné pracovní hodiny.

Stejně jako Upwork je Fiverr přední platformou ve své oblasti, která sdružuje nezávislé pracovníky na volné noze a která tyto lidi propojuje se společnostmi a jednotlivci (kupujícími). Fiverr je známý tím, že na něm lidé vyhledávají spíše menší a levnější služby v řádu vyšších desítek dolarů. Tím se Fiverr liší od Upwork a jiných freelance webů. Co se tržní kapitalizace týče, tak je Fiverr zhruba o 40 % větší než Upwork. 

Fiverr získává příjmy prostřednictvím transakcí a poplatků za služby. Po splnění služby účtuje kupujícím poplatek za službu ve výši 2 $ až 40 $ a dále 5 % z celkové transakce. Stejně jako Upwork pak účtuje prodejcům (tedy freelancerům) 20 % procent z jejich výnosů z projektu. Kromě toho účtuje malé transakční poplatky, když prodejci převádějí peníze.

Cena akcie Fiverr se obchoduje za 202,88 USDStejně jako Upwork, tak i Fiverr má finanční ztrátu, ovšem v tomto případě analytici očekávají, že firma dosáhne zisku již v roce 2022. Výnosy za rok 2020 stouply o 30 % a podobným tempem by měly růst také v dalších letech. Firma měla donedávna negativní free cash flow, to by však od roku 2021 mělo dosáhnout kladné hodnoty, která by podle analytiků měla být 30 miliónů USD. 

Stejně jako Upwork, tak také investice do Fiverr je považována za růstovou akcii s velmi malou tržní kapitalizací, nulovými dividendami a celkově záporným hospodářským výsledkem. Akcie jsou nyní volatilní, ale existuje zde prostor pro růst a to zejména díky rostoucí popularitě gig ekonomiky. Vidíte zde investiční příležitost?Přečtěte si, jak investovat do akcií.

Na co by měli investoři dále myslet? 

Pracovní ujednání mezi freelancery na volné noze a společnostmi jsou stále populárnější. Společnosti mohou tímto způsobem ušetřit až 30 % mzdových nákladů, když se vezmou do úvahy běžné zaměstnanecké náklady a výhody jako je například zdravotní pojištění, placené volno atd.  

Nicméně v USA jsou již některé státy, jako je Kalifornie, které prosazují práva pracujících freelancerů, které chtějí přijetím nových zákonů dostat na úroveň zaměstnanců, pokud jde o standardní zaměstnanecké výhody. Státy prosazují tyto zákony proto, aby poskytly nezávislým pracovníkům ochranu a výhody, jako je například to, že nemusí platit určité daně. Dále požadují, aby zaměstnavatelé přispívali do fondů v nezaměstnanosti a další povinnosti. 

Kalifornie například přijala zákon AB 5, který stanoví, že dodavatel musí být klasifikován jako zaměstnanec, pokud během roku odvede 35 nebo více sjednaných dodávek. Přehodnocování zákonů a práv freelancerů tak zřejmě v budoucnu nastane i v ČR.

Pravdou je, že tyto nové zákony poněkud ztěžují najímání pracovníků na volné noze, což by mohlo ohrozit platformy typu Upwork nebo Fiverr. Bude však trvat roky, než se tyto zákony stanou celostátně zavedenými. Kromě toho nelze čekat ani to, že tyto předpisy úplně zničí poptávku po talentech na volné noze. To se s největší pravděpodobností nestane. 

Nový trend spolupráce mezi freelancery a firmami tu zkrátka je. S jeho dalším rozšiřováním se mu budou legislativní záležitosti spíše přizpůsobovat než mu bránit.  

Chcete investovat, ale akcie a výše zmíněné tituly vás nezaujaly? V tomto článku se můžete podívat na přehled dalších typů investic, díky kterým můžete zhodnotit své peníze. 



Vydáno
4. 4. 2021
Tagy