Zadejte hledaný výraz...

Firmy omezují nebo zastavují výrobu kvůli nedostatku plastových granulátů

Provoz firem již neohrožuje pouze nedostatek čipů, na světových trzích chybějí i základní plastové granuláty. Jeho nedostatek donutil české firmy omezit či dokonce zastavit výrobu.

Plastové granuláty se vyrábějí z ropy nebo ze zemního plynu a slouží na lisování finálních plastových dílů. Využívají se v mnoha oblastech – od výroby automobilů a elektroniky až po produkci hraček nebo zahradního nábytku.

Nedostatek materiálu je způsoben několika problémy. Odstartovala ho však zejména pandemie koronaviru. Továrny tak v některých částech světa stojí, dodávky jsou krácené. Dalším důvodem jsou i uvízlé lodě, což se netýká pouze Suezu. Rovněž k tomu nepřispívá ani ekonomické posilování Číny či nedostatek surovin pro plastový granulát.

Jan Lát ze společnosti Beneš a Lát pro Seznam Zprávy uvedl, že standardní dodávka plastového granulátu byla za tři až čtyři týdny. Ovšem v současnosti již dostávají termíny na listopad. „Plast není kde koupit a my nejsme schopni plnit zakázky,“ uvedl Lát. „Materiál není nikde na světě.“
 

Situace výrobců plastových produktů je po celém světě napjatá. Problém pro ně představuje omezení dodávek produktů jako například polyamid. Silné oživení hospodářství od posledního čtvrtletí 2020, napjaté hodnotové řetězce, dočasná blokáda Suezského průplavu nebo extrémní zima na jihu USA – všechny tyto mimořádné okolnosti situaci ještě více ztížily. Firmy tak výrazně omezují nebo zastavují výrobu.

Na možné problémy se připravují i automobilky, které byli již informovány o možném zhoršení situace se zajištěním plastových granulátů. Mluvčí Škoda Auto Martina Gillichová pro Seznam Zprávy uvedla, že kromě zajištění dílů je pro automobilku velkou výzvou i recyklace v oblasti plastů, která s sebou mnohdy nese více nákladů na zpracování a dopravu.


Dále čtěte:

Vyšší náklady na opravu aut kvůli složitější technice

České firmy se potýkají s nedostatkem materiálu

Zdroj: Seznam Zprávy; Reuters; WSJ; Foto: plasticportal.cz


Vydáno
13. 5. 2021
Tagy