Zadejte hledaný výraz...

Firmám poškozeným koronavirem pomůže stát

Firmám poškozeným koronavirem pomůže stát

O pomoc formou bezúročných půjček budou moci podnikatelé žádat od začátku dubna. Vláda včera na půjčky vyčlenila 600 milionů korun. Tyto půjčky mají pomoci hlavně cestovním kancelářím ale nejenom jim.

Speciální program „COVID“ zpracovalo o tomto víkendu Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se státní Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), u které budou mít podnikatelé možnost podávat žádosti o půjčku již od začátku dubna. U půjček bude posunutá splatnost o jeden rok a samotné splácení si podnikatelé budou moci rozložit do dalších dvou let.

Do programu spadají také společnosti, kterým uškodila opatření zaváděná českou vládou. Tyto společnosti budou muset přímý vliv situace kolem koronaviru na jejich podnikání. Mohou tak učinit například tím, že prokážou „pobyt“ svých zaměstnanců v karanténě nebo obchody přímo vázané na země jako jsou Čína, Itálie či Jižní Korea.

ČMRZB by mohla první žádosti přijímat od 1. dubna. Na podobnou situaci je banka připravená, protože obdobný průběh měla její účast na pomoci při povodních. Navíc se tenkrát jednalo o vyšší sumy. ČMRZB bude dle ministra Karla Havlíčka žádosti vyhodnocovat sice rychle, ale pečlivě tak, aby nebyly zneužity.

Podniky budou mít nárok na pokrytí maximálně 90% újmy, kterou vyčíslí. Pokud uvedených 600 milionů nebude stačit, ministerstvo je připraveno vyhodnotit případné navýšení.


Vydáno
11. 3. 2020
Tagy