Zadejte hledaný výraz...

Firma Huawei se odvolala proti vyloučení z výstavby sítí 5G ve Švédsku

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei se odvolal proti svému vyloučení z budování mobilních sítí páté generace (5G) ve Švédsku. Informoval o tom švédský úřad PTS, který působí jako regulátor poštovních a telekomunikačních služeb. Odvolání budou zasílat stockholmskému správnímu soudu, který bude případ řešit.

Minulý měsíc švédský úřad oznámil, že vyloučil Huawei a ZTE z budování sítí 5G kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti. Rozhodnutí podle úřadu padlo na základě konzultací se švédskou bezpečnostní službou a armádou. Bezpečnostní služba označuje Čínu za jednu z největších hrozeb pro Švédsko.

Čína vyzvala Švédsko, aby změnilo rozhodnutí a zabránilo tak negativním dopadům na čínsko-švédskou ekonomickou a obchodní spolupráci.

Výkonný viceprezident společnosti Huawei pro střední a východní Evropu a Skandinávii Kenneth Fredriksen uvedl, že přijaté rozhodnutí není dobré pro zákazníky ani pro Švédsko obecně. Huawei proto chce, aby švédský soud přezkoumal, zda bylo rozhodnutí přijato řádným způsobem a v souladu se zákonem.

Evropské země nyní přehodnocují roli čínských firem v budování telekomunikačních sítí. Spojené státy na své spojence naléhají, aby čínské firmy vyloučily. Podle Washingtonu totiž představují bezpečnostní hrozbu, protože musejí podle zákona pomáhat čínské vládě ve zpravodajské činnosti.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko.

Začátkem letošního května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, podle které je cílem vybudovat takové sítě 5G, které „chrání před neautorizovaným přístupem“ a „zajistí občanům soukromí“.

Dále čtěte:

Švédsko zakázalo zařízení Huawei a ZTE při budování 5G

CETIN si vybral za výhradního dodavatele Ericsson

Zdroj: Reuters


Vydáno
6. 11. 2020
Tagy