Zadejte hledaný výraz...

Facebook posílil opatření proti hoaxům o koronaviru a vakcínách

Společnost Facebook v pondělí oznámila, že činí další kroky k zastavení šíření dezinformací o vakcínách proti koronaviru, zlepšuje šíření faktů a informuje také o tom, kdo by si měl dát na vakcínu pozor.

Mezi opatřeními Facebooku je například zákaz skupin, které opakovaně šíří dezinformace, a odhalení nepravdivých tvrzení o koronavirus a vakcínách obecně.

Oblíbená sociální síť dává do popředí zdravotní rady od spolehlivých úřadů a odstraňuje dezinformace o onemocnění COVID-19 už celé měsíce. V pondělí tuto iniciativu ještě rozšířila.

Seznam odhalených nepravd o koronaviru či vakcínách, které nejsou na Facebooku vítány, byl aktualizován za pomoci Světové zdravotnické organizace (WHO). Na seznamu zakázaných dezinformací jsou tvrzení, že onemocnění COVID-19 stvořili lidé nebo že je bezpečnější nakazit se koronavirem než se nechat očkovat. V seznamu jsou také nepravdivá tvrzení, že vakcíny jsou jed nebo že způsobují autismus.

Kritiky přístupu Facebooku k dezinformacím však nepřesvědčila ani tato nejnovější snaha. „Facebook sliboval celý rok, že bude rázně zasahovat proti dezinformacím o koronaviru a očkování. Pokaždé však tyto medializovaná slova nenaplnil činy,“ napsalo na Twitteru neziskové Centrum boje proti digitální nenávisti (CCDH).

Skupiny nebo účty, které sdílejí dezinformace proti vakcínám, mohou být ze sociální sítě odstraněny, varoval viceprezident Facebooku pro bezúhonnost Guy Rosen.

Facebook je také hostitelem informačního centra o koronaviru a ve výsledcích vyhledávání odpovědí na toto téma dává do popředí spolehlivé zdroje.


Dále čtěte:

Zuckerberg chce snížit množství politického obsahu na Facebooku

Tesla nakoupila bitcoiny, hodlá je přijímat jako platidlo

Zdroj: AFP


Vydáno
9. 2. 2021
Tagy