Zadejte hledaný výraz...

Evropská komise obvinila Apple z narušování hospodářské soutěže

Evropská komise (EK) formálně obvinila Apple z porušování pravidel hospodářské soutěže. Konkrétně jde o to, že Apple podle EK zneužívá své dominantní postavení jako provozovatele obchodu App Store a znevýhodňuje své konkurenty v oblasti streamování hudby. Jde o jednu z největších antimonopolních kauz, kterým americký koncern čelí.

„Stanovením striktních pravidel v App Store, které znevýhodňují konkurenční streamingové hudební služby, Apple připravuje uživatele o levnější alternativy v oblasti streamování hudby a narušuje konkurenci,“ uvedla komisařka EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Stížnost na Apple původně předložila švédská společnost Spotify, která je přímým konkurentem služby Apple Music v oblasti streamování hudby.

Problémem je, že Apple znevýhodňuje konkurenty tím, že předplatné nebo nákupy v aplikacích nabízených v App Store musí realizovat prostřednictvím platebního systému Apple, přičemž koncern si za to účtuje od 15 % do 30 % (první rok 30 %, poplatek se v průběhu času snižuje). Přičemž Apple přímo konkuruje Spotify službou Apple Music, což znamená, že při stejné ceně zůstává americkému koncernu více peněz. Apple rovněž nedovoluje, aby provozovatel přímo do aplikace vložil link na stránku, která při platbě předplatného obchází Apple.

Na takové praktiky si stěžuje například i společnost Epic Games vydávající hry, která podala na Apple několik žalob týkajících se eliminace konkurence v oblasti distribuci aplikací a zpracování plateb.

Dále čtěte:

Spotify plánuje kvůli nižším ziskům zdražit předplatné

Růst počtu předplatitelů Netflixu prudce zpomalil


Vydáno
30. 4. 2021
Tagy