Zadejte hledaný výraz...

EU připravuje přísná pravidla a sankce pro technologické firmy

Evropská unie (EU) může vyloučit služby technologických společností z jednotného trhu, pokud nebudou dodržovat evropskou legislativu. Uvedl to komisař pro vnitřní trh Thierry Breton pro německý týdeník Welt am Sonntag v souvilosti se závěrečnými přípravami pravidel pro internetové společnosti.

Breton společně s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou plánují 2. prosince představit návrh pravidel pro digitální služby a trhy. Návrh vytvoří seznam povolených a zakázaných postupů online společností s určitou tržní silou. Pravidla je mají přinutit sdílet data s konkurencí a regulačními úřady a zakázat propagaci služeb a produktů nekalým způsobem.

Nová pravidla přicházejí v čase, kdy kritici amerických technologických gigantů poukazují na to, že evropská legislativa nedokázala zamezit údajně nekalým praktikám. Někteří žádají Brusel, aby šel ještě dál a přistoupil k tvrdším postihům.

„Přísná pravdila musí být vymahatelná,“ cituje Bretona agentura Reuters. „K tomuto účelu potřebuje přiměřený arsenál možný opatření, pokuty, vyloučení firem či jejich služeb z jednotného trhu a požadování rozdělení, pokud si budou chtít udržet přístup na trh. Připadně kombinaci všeho uvedeného,“ řekl Breton. Zároveň dodal, že tyto sankce se budou týkat jen firem, které nedodržují evropská pravidla a přísnější pravidla se budou používat jen za mimořádných okolností.

Dále čtěte:

Portál, který propojuje firmy s IT specialisty

Webkamery mizí z obchodů kvůli koronaviru


Vydáno
16. 11. 2020
Tagy