Zadejte hledaný výraz...

EU plánuje přísnější regulace pro velké technologické firmy

Regulační orgány Evropské unie chtějí omezit tržní sílu největších technologických firem. Přísnější pravidla by tak mohla platit pro Facebook, Amazon, Apple i Google.

Evropská unie připravuje seznam až 20 velkých internetových firem, které budou čelit novým a přísnějším pravidlům. Cílem je omezit jejich tržní sílu. Podle zdrojů Financial Times budou velké platformy, které se ocitnou na seznamu, muset dodržovat tvrdší regulaci než menší konkurenti, včetně nových pravidel, která je donutí sdílet data s konkurencí. Bude také muset být transparentnější ohledně toho, jak shromažďují informace.

Seznam by měl být vytvořen na základě parametrů jako podíl na trhu a počet uživatelů. O přesném počtu firem na seznamu i kritériích pro jejich zařazení se stále jedná.

Tento krok k získání nových pravomocí je součástí rostoucího úsilí Bruselu přinutit velké technologické společnosti, aby změnily své obchodní praktiky. Vyplývá také ze současných stížností, že současný regulační režim vedl k slabým a opožděným opatřením, která málo přispěla k podpoře hospodářské soutěže.

Dále čtěte:

Firmy investují více peněz do kyberbezpečnosti

V USA chtějí omezit monopolní sílu velkých technologických firem

Zdroj: Reuters, Financial Times


Vydáno
12. 10. 2020
Tagy