Zadejte hledaný výraz...

Další otevírání obchodů v Česku se komplikuje

Nejistotu ohledně termínu otevírání dalších obchodů a služeb kritizuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podle něj hrozí, že obchodníci budou otevírat i přesto, že zákaz bude nadále trvat. Ministr zdravotnictví podle něj pokračuje ve vyvolávání zmatků, které by mohly vést k podávání žalob o náhradu škody za nucené zavření.

Vláda minulý čtvrtek představila šest balíčků, podle kterých se budou uvolňovat opatření proti koronaviru. Důležitým faktorem je přitom počet nakažených za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Výjimku mají služby spojené s péčí o tělo – kadeřnictví, pedikúry nebo masáže – které budou moci otevřít bez ohledu na tento faktor již 3. května.

Pokud by počet nakažených celostátně klesl na 100 na 100 tisíc obyvatel, 3. květen by byl termínem otevření i pro obchody. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger však uvedl, že této hranice bude dosaženo až ke konci příštího týdne. V současnosti je v ČR 163 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Podle Prouzy by vláda měla začít právě s otevíráním obchodů. Prodejci jsou podle něj připraveni dodržovat veškerá hygienická a bezpečnostní pravidla. Nejistota kolem termínu otevření však u obchodníků stupňuje silnou depresi.

Konečné rozhodnutí ve čtvrtek

Zda se budou moci obchody od příštího pondělí otevřít, by vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka měla definitivně rozhodnout na mimořádném jednání ve čtvrtek.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Otevřené jsou také některé služby, například zámečnictví, čistírny nebo servisy vozidel.


Dále čtěte:

České firmy se potýkají s nedostatkem materiálu

Podnikatelé z oblasti cestovního ruchu jsou nadále v nejistotě


Vydáno
26. 4. 2021
Tagy