Zadejte hledaný výraz...

ČTÚ zahájil dražební část aukce kmitočtů pro sítě 5G

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) již zahájil dražební část aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G. Zájem o volné kmitočty projevilo sedm společností, jejich jména však ČTÚ nezveřejnil. Vedle rozvoje sítě 5G má aukce na trh přitáhnout novou konkurenci současným operátorům a zlevnit mobilní služby. Ve srovnání Evropské komise totiž české mobilní služby patří k nejdražším v Evropě.

Jména sedmi společností, které se do aukce přihlásili, hodlá ČTÚ zveřejnit až po ukončení aktivní části aukce. Kromě velkých operátorů – O2, T-Mobile a Vodafone – projevily zájem také společnosti Nordic Telecom, Poda nebo Sazka. Operátoři však s poukazem na podmínky aukce odmítají potvrdit, jestli se přihlásili, či sdělovat jakékoli další podrobnosti.

Minimální vyvolávací cena za jeden frekvenční blok se pohybuje od 110 milionů korun v pásmu 3,4 až 3,6 GHz po 1,4 miliardy korun za frekvence v pásmu 700 MHZ vyhrazené pro nového operátora. Minimální příhoz podle mluvčí ČTÚ Barbory Havelkové vyplývá z aukčních podmínek, přičemž záleží na druhu a umístění bloku.

Aukci přitom již delší dobu provázejí komplikace. Žalobami a stížností k Evropské komisi ji napadli tři tuzemští operátoři, kterým vadí zejména podmínky národního roamingu a malá šíře spektra v pásmu 3,4-3,6 GHz. Aukce podle nich obsahuje nepovolenou veřejnou podporu. Podle předsedkyně ČTÚ Hany Továrkové aukce žádnou podporu neobsahuje.

Samotná dražba se může protáhnout až na několik týdnů. ČTÚ dříve odhadoval, že vítěz bude oznámen před Vánoci a teprve pak kmitočty operátorům oficiálně přidělí.

Dále čtěte:

Všichni operátoři napadli aukci kmitočtů pro 5G

EK obvinila Amazon z porušení hospodářské soutěže

Zdroj: ČTK; iRozhlas


Vydáno
11. 11. 2020
Tagy