Zadejte hledaný výraz...

Co je švarcsystém a jak se mu vyhnout?

Jmenuje se Miroslav Švarc a podniká ve stavebnictví. Známý je především díky, nebo snad kvůli tomu, že jako jeden z prvních začal zaměstnávat lidi, kteří pracovali na živnostenské listy. To se ale státu nelíbilo, neboť tím přicházel o nemalé peníze, proto v devadesátých letech dostal hned několik pokut. Od té doby se ovšem tento nešvar natolik rozmohl, že dnes už je téměř běžně implementovanou součástí mnoha firem po celém Česku.

Schwarz systém, nebo švarcsystém?

Výraz schwarz systém je sice hojně používán, ale není správný. Správným označením je švarcsystém, který Ministerstvo práce a sociálních věcí definuje jako nelegální zaměstnávání formou zastření faktického pracovněprávního vztahu jinou smlouvou. Výslovně zakázaný je švarcsystém od 1. 1. 2012, do té doby byl jeho status dost proměnlivý.

Pokuta až 10 milionů korun

Tehdy, v devadesátých letech, Švarc začal nabízet lidem o něco víc peněz, než by dostali, kdyby se nechali zaměstnat na hlavní pracovní poměr. A to se lidem líbilo, jenže stát přicházel o peníze a na Švarce si došlápl. Nakonec byl odsouzen za daňového úniky na tři a půl roku. Reálně si odseděl pouhých devět měsíců.

Dnes se můžeme se švarcsystémem setkat naprosto všude, v pohostinství, ve stavebnictví i v rámci poskytování IT služeb. Podnikatelům `zaměstnávajícím` živnostníky hrozí pokuta až deset milionů korun, živnostníkům pak může být udělena pokuta ve výši až sto tisíc korun.

Kdo je živnostník pracující jako zaměstnanec?

Jde o osobu samostatně výdělečně činnou, která nemá uzavřenou pracovní smlouvu, ale pracuje na živnostenský list. To znamená, že zaměstnavatel za něj neodvádí povinné odvody.

Jak švarcystém poznáme?

  • OSVČ pracuje jen pro jednoho zaměstnavatele
  • OSVČ je tomuto zaměstnavateli podřízená
  • OSVČ má stanovenou pracovní dobu a místo výkonu práce
  • OSVČ využívá vybavení, nástroje a pomůcky poskytnuté zaměstnavatelem
  • OSVČ dostává pravidelnou odměnu ve stejné výši

Bojíte se, že vás stát jakožto OSVČ odhalí a dostanete pokutu? Pak byste měli dbát na dodržování následujících pravidel:

  1. Vykonávejte podnikatelskou činnost pro dva a více zaměstnavatelů.
  2. Používejte jen vlastní vybavení, nástroje a pomůcky (například mobilní telefon, počítač, automobil).
  3. Mějte vlastní pracoviště, kancelář.
  4. Vy si určujete pracovní dobu i pracovní podmínky.

Jaké jsou výhody švarcystému?

  • zaměstnavatel za vás neplatí žádné odvody
  • zaměstnanec si přijde na více peněz
  • zaměstnanec je oprávněn kdykoliv od spolupráce upustit
  • zaměstnavatel může zaměstnance kdykoliv `propustit`

Samozřejmě má také několik nevýhod:

  • takový způsob zaměstnávání je NElegální
  • zaměstnanec není chráněn pracovním zákoníkem a nemá právní nárok na dovolenou, nemocenskou, na odstupné ani nemá zkušební a výpovědní lhůtu
  • zaměstnanec si sám platí zdravotní a sociální pojištění a také daň z příjmů
  • zaměstnanec nemá nárok na žádné zaměstnanecké benefity

Nepleťme si švarcsystém s outsourcingem

Outsourcing neboli zajišťování služeb externími dodavateli je velmi oblíbený způsob externí spolupráce. Firmy outsourcují služby, které by sice mohli dělat klastičtí zaměstnanci, ale protože pro ně není tolik práce, přenechají tuto práci externistům.

Švarcystém se těžko dokazuje

Je velmi těžké švarcystém zaměstnavatelům i zaměstnancům dokázat, proto úřady tento způsob zaměstnávání živnostníků raději příliš často nekontrolují. To ale neznamená, že kontroly vůbec neprobíhají. Je proto lepší se takovému vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem raději vyhnout. Pokud už jednou jste osoba samostatně výdělečně činná a pracujete na živnostenský list, užívejte si svobody, spolupracujte s více klienty a práci si vybírejte.


Vydáno
14. 11. 2021
Kategorie
Tagy