Zadejte hledaný výraz...

ČNB podle ekonomů opět sníží úrokové sazby

ČNB podle ekonomů opět sníží úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na čtvrtečním jednání zřejmě dále sníží úrokové sazby, a to o půl procentního bodu. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK.

Ekonomové upozorňují, že další snížení sazeb již nebude příliš účinné a povede k dalšímu oslabení koruny. Nicméně zároveň ke snížení sazeb přistupují i další centrální banky a provádějí další kroky na podporu ekonomik. Důležitý bude také vývoj kurzu koruny.

Rada ČNB naposledy snížila jednomyslně úrokové sazby nečekaně v pondělí na mimořádném jednání. Základní úroková sazba klesla o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta. Cílem bylo zmírnit dopady situace způsobené epidemií koronaviru na firmy a domácnosti. ČNB naposledy snížila sazby o půl procentního bodu v únoru 2009, v době světové finanční krize.

„ČNB pravděpodobně opět sníží úrokové sazby. Očekávám, že o 0,5 procentního bodu. Pro další kroky bude potřeba vyhodnocení situace a revize prognózy ekonomického vývoje,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Snižování úroků je reakcí na kroky ostatních centrálních bank

Vzhledem k současnému mimořádnému vývoji je pravděpodobné, že ČNB bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb. „Ačkoli samotné snížení sazeb nebude příliš účinným lékem v boji s ekonomickými následky současných mimořádných opatření, centrální banka bude do jisté míry nucena se k boji připojit.

Většina analytiků oslovených agenturou Bloomberg očekává, že ČNB tento čtvrtek opět sníží sazby o půl procentního bodu. Seidler dále upozornil, že koruna může následkem dalšího snížení sazeb pokračovat v oslabování.

„Domníváme se však, že v situaci ještě citelnějšího oslabení nad hranici 28 korun za euro by na trh přišla ČNB a korunu podpořila intervencemi a částečným odprodejem devizových rezerv,“ uvedl.

„Bankovní rada ČNB bude na nadcházejícím zasedání o snížení úrokových sazeb nepochybně hlasovat, ale ke snížení sazeb nakonec nemusí vůbec dojít. Jako nejpravděpodobnější variantu však vidím snížení sazeb opět o 0,5 procentního bodu,“ uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Další snižování by mohlo přijít ve druhém čtvrtletí

Podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové se rada ČNB ve čtvrtek přikloní k dalšímu snížení sazeb o 0,5 procentního bodu a pak ještě k jednomu dodatečnému snížení ve druhém čtvrtletí o 0,25 procentního bodu. Následovat by měla stabilita sazeb se základní úrokovou sazbou na jednom procentu.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se bude postup ČNB odvíjet od kurzu koruny. Upozornil, že kurz koruny je v současnosti o zhruba deset procent slabší, než ČNB očekávala v únoru. Spolu s pondělním snížením sazeb jsou tak podle něj měnové podmínky uvolněné tak, že to odpovídá poklesu úroků o téměř tři procenta. „Proti tomu stojí úvaha, že kdyby ČNB příští týden přes očekávání trhů sazby nesnížila, koruna by nežádoucím způsobem posílila,“ uvedl. Nyní se mu přitom zdá stejně pravděpodobné jak snížení sazeb o půl procentního bodu, tak i ponechání sazeb beze změny.

Zdroj: Euro.cz Autor: Tomáš Novák


Vydáno
24. 3. 2020
Tagy