Zadejte hledaný výraz...

Čistý zisk České spořitelny v loňském roce klesl o 43,6 procenta

Česká spořitelna vykázala v loňském roce neauditovaný konsolidovaný čistý zisk ve výši 10 miliard korun. Meziročně jde o pokles o 43,6 procenta. Provozní zisk se snížil o 6,7 procenta na 21 miliard korun. Výsledky ovlivnily zejména vyšší rizikové náklady související s nejistou ekonomickou situací kvůli pandemii koronaviru.

Česká spořitelna ve své zprávě uvádí, že rok 2020 představoval pro všechny zcela mimořádný test. I přes nepředvídatelné a složité podmínky pandemie koronaviru však dokázali rychle a efektivně podporovat své klienty poskytovat všechny služby. Pohotově nabízeli odklad splátek úvěrů pro občany a firmy stejně jako speciální úvěry pro malé i velké podniky.

Čistý úrokový výnos, který je nedůležitější složkou provozních výnosů banky, se ve srovnání s rokem 2019 snížil o 3,8 procenta na 29,1 miliardy korun.

Hrubý objem klientských úvěru bance meziročně vzrostl o pět procent na 777 miliard korun. Díky hypotékám pro fyzické osoby se zvýšily i úvěry pro domácnosti o 6,9 procenta na 438,7 miliardy korun. Objem úvěrů podnikatelským subjektům stoupl meziročně o 1,4 procenta na 260,7 miliardy, což Česká spořitelna připisuje zejména nárůstu úvěrů malým a středním podnikům a veřejnému sektoru.

Vklady domácností se oproti roku 2019 zvýšily o 13,3 procenta na 804,4 miliardy korun. Vklady podniků narostly o 6,1 procenta na 232,9 miliardy, zatímco vklady veřejného sektoru klesly o 5,7 procenta na 66,6 miliardy.

Celkový počet klientů skupiny ČS se k 31. prosinci 2020 dále držel přibližně na 4,5 milionu. Podle počtu klientů je tak Česká spořitelna největší bankou v Česku. Loni přibylo podle banky klientů využívajících digitální bankovnictví, a to zhruba o desetinu na 1,73 milionu.

Výsledky dnes oznámila také mateřská skupina Erste Group, která Českou spořitelnu vlastní. I její čistý zisk za loňský rok kvůli koronavirové krize klesl o 46,7 procenta na 783 milionů eur.


Dále čtěte:

Firmy zaplatí vyšší poplatek za bankovní identitu

ČEZ jedná o koupi české pobočky Vodafonu

Zdroj: Česká spořitelna


Vydáno
26. 2. 2021
Tagy