Zadejte hledaný výraz...

ČEZ jedná o koupi české pobočky Vodafonu

Největší výrobce elektřiny ČEZ má podle deníku Hospodářské noviny zájem o majetkový vstup do telefonního operátora Vodafone. Jednání probíhají již od loňského léta a měla by být dokončena do letošního. Pokud by ČEZ tuto akvizici realizoval, cena by se podle odhadu měla pohybovat v řádech nižších desítek miliard korun.

ČEZ ji v odvětví telekomunikačních služeb působí, aktuálně provozuje svého vlastního virtuálního operátora – ČEZ Mobil se zhruba 130 tisíci klienty, přičemž mobilní síť má v pronájmu od O2.

Mluvčí operátora Ondřej Luštinec uvedl, že od období před 5G aukcí probíhají se společností jednání o různých možnostech strategické spolupráce. Šéfka komunikace Vodafonu Zuzana Holá však upřesnila, že nepotvrzují jednání o prodeji celé společnosti. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž to komentovat odmítl.

Cena Vodafonu by se tak podle součtu aktuální hodnoty všech akcií mohla pohybovat kolem 16 miliard. Jednalo by se tak o největší obchod na telekomunikačním trhu od roku 2013.

Vodafone představuje na českém telekomunikačním trhu třetího největšího hráče a vlastní ho stejnojmenná mezinárodní společnost. V loňském finančním roce Vodafone dosáhl provozního zisku přes dvě miliardy korun bez započtení loni dokončená koupě provozovatele pevného internetu a kabelové televize UPC.


Dále čtěte:

Ústavní soud zrušil část omezení pro maloobchod a služby

ING ukončí své působení na českém trhu v oblasti osobního bankovnictví

Zdroj: Hospodářské noviny


Vydáno
22. 2. 2021
Tagy