Zadejte hledaný výraz...

Čerpání úvěru COVID I a II není pro normální

Čerpání úvěru COVID I a II není pro normální

COVID – Bezúročný úvěr pro podnikatele zasažené koronavire

Jsme cestovní kancelář, tak je jasné, že jsme v první linii. Tak jsem si nastudoval podmínky podpůrného programu COVID, o kterém vláda hlásá, jak o něj mají podnikatelé zájem.

Zjistil jsem, že sice máte možnost odložení splátek, ale vše se musí vrátit do dvou let. Ve chvíli, kdy ani nevíte, kdy tato noční můra může skončit (za půl roku? za rok?), tak je to nereálný požadavek.

Dále musíte už nyní vyčíslit škodu, která je pak považována za úplnou a nelze ji navyšovat – tak to fakt nemůžu, protože nevím, jak dlouho to bude trvat. Pokud programu využijete, tak se vzdáváte jakékoliv jiné státní pomoci (tak nepamatuji si, že by mi kdy stát pomohl, tak s tím asi problém nemám). No a best na konec, samozřejmě je nutná bianco směnka, kde celým svým osobním majetkem ručíte za to, že to zvládnete a včas splatíte. To bych si dokázal představit u normálního komerčního business plánu, ale jako pomoc v nouzové situaci, která je v běhu, je to sebevražda.

Po důkladném nastudování podmínek jsem dnes na ČMZRB volal – program COVID (15 mld) je prý už uzavřen a vyčerpán, přišli jsme pozdě(!). Bude ale prý COVID2, ale to budou normální komerční úvěry u bank, za které se pouze ČMZRB zaručí.

V obou případech COVID i COVID2 se ale Vaše žádost posuzuje dle standardních komerčních podmínek bonity a schopnosti úvěr splatit – to je ale trochu problém v době nouzového stavu, kde nikdo není schopen dohlédnout na konec kdy i) mimořádná opatření skončí, ii) trh se znovu rozhýbe.

Out-of-record mi pracovník banky potvrdil můj názor a řekl: “v podstatě chudým bereme a bohatým dáváme, protože jen velká firma, která to nepotřebuje, může na podmínky tohoto programu pomoci v nouzi dosáhnout”.

Máte někdo jinou zkušenost? Napište nám na redakce@koronavirus.eu


Vydáno
27. 3. 2020
Tagy