Zadejte hledaný výraz...

ByteDance při prodeji TikToku v USA nejspíš nestihne termín

Čínská společnost ByteDance patrně nesplní lhůtu na prodej aplikace TikTok, kterou stanovil americký prezident Donald Trump na 20. září. Vyjednávání o koupi se komplikuje omezením vývozu umělé inteligence, které zavedlo čínské ministerstvo obchodu ke konci srpna.

Prezident Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že termín stanovený pro ByteDance na prodej aktivit TikToku v USA nebude prodloužen. „TikTok v této zemi buď z bezpečnostních důvodů zakážeme, nebo bude prodán.“ řekl Trump novinářům před odletem do Michiganu. „Termín nebudeme prodlužovat.“

V polovině srpna Trump nařídil, aby aktivity TikToku ve Spojených státech společnost ByteDance do 90 dní prodala. Pokud se tak nestane, hodlá tyto aktivity zakázat. Tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnosti, protože čínská vláda může získávat informace o amerických občanech.

Případnou dohodu mezi společností ByteDance a kupcem aplikace TikTok musí projít po čínském omezení vývozu umělé inteligence kontrolou tamních regulačních úřadů, které detailně projdou její technické a finanční aspekty. Podle jednoho ze zdrojů nebude tato hloubková kontrola krátká.

Podle agentury Bloomberg společnosti Microsoft a Oracle o koupi amerických aktivit TikToku i po regulačním zásahu Číny stále stojí. Zájemci požádali ByteDance, aby byl Peking ohledně nových opatření transparentní.

Obě strany by rády Bílému domu předběžnou dohodu předložily do konce měsíce. Učinit tak mohou ale až po jejím schválení Pekingem. Je také možné, že čínská společnost od prodeje odstoupí, protože pro ni nebude možné vyhovět americké a čínské vládě, zájemcům i akcionářům.

Dále čtěte:

Americké společnosti v Číně se obávají, že napjaté vztahy budou trvat roky

Další rekordní nárůst nakažených koronavirem v Česku

Zdroj: Bloomberg


Vydáno
11. 9. 2020
Tagy