Zadejte hledaný výraz...

Být na volné noze nebo zaměstnaný? Poznejte hlavní výhody a nevýhody obou možností

Zaměstnanci čas od času sní o tom, že se z nich stanou `volnonožci` a budou pány svého času a nebudou muset donekonečna poslouchat samé výtky a příkazy. A osoby samostatně výdělečně činné zase touží po tom, aby měly v životě alespoň část jistot, jaké mají zaměstnanci.

Každý chce to, co nemá

Připomíná to trochu začarovaný kruh. Zaměstnanci chtějí být podnikateli a podnikatelé závidí zaměstnancům, že mají takové výhody, o kterých si mohou nechat jenom zdát. Než se rozhodnete pro jedno nebo pro druhé, měli byste se seznámit s přednostmi i těžkostmi obou variant.

OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná)

Jste-li pracovití, šikovní a umíte se prodat, pak je pro vás práce na živnostenský list pravděpodobně ideální. V klasické zaměstnanecké pozici byste se mohli cítit trochu nevyužití, zbyteční, podceňovaní a co především – pravděpodobně by vás ani nenaplňovala. Ovšem po pár měsících spoustu lidí zjistí, že být na volné noze je stojí více ohánění a povinností, než si mysleli, a zase se rychle uchýlí k zaměstnaneckému poměru. Dobře si proto rozmyslete, zdali všechny výhody, které OSVČ má, u vás jednoznačně smete ze stolu i všechny nevýhody.

VÝHODY práce na živnostenský list:

1. Vyděláte si více

To platí v případě, že doopravdy chcete pracovat, a nestali jste se OSVČ jenom proto, abyste mohli vstávat v deset, v jednu začít pracovat a v pět už máte padla. Zároveň ovšem také záleží na tom, v jakém oboru podnikáte.

2. Jste svobodnější

Vy si určujete pracovní dobu. Také si vybíráte, které zakázky přijmete, a které nikoliv. Dovolenou si také můžete vzít, kdy chcete. Jenže taková svoboda se vám může i vymstít, především, když si jí užíváte až moc, nebo naopak neumíte říkat `NE`, přijmete každou zakázku, a pak nemáte čas na soukromý život.

3. Vyhnete se konfliktům

Ačkoliv občas může dojít k názorovému střetu mezi vámi a klientem, přeci jen jde o ojedinělou situaci. Naopak docházíte-li každý den do práce, máte větší tendenci zaplétat se do konfliktů, ať s vašimi kolegy nebo nadřízenými.

4. Můžete se lépe seberealizovat

Pracovat můžete jenom na tom, co vás baví a naplňuje. Zároveň se rychleji zdokonalujete. Úkoly, které vás nebaví nebo se vám zdají příliš náročné a špatně finančně ohodnocené, zkrátka odmítnete. Rovněž máte více času na to se zlepšovat v tom, co vám třeba nejde. Vy si určujete, kolik času vám co zabere.

5. Pracujete, odkudkoliv chcete

Z domova, z kavárny, z restaurace, pracovat můžete i u moře. Jen vy si vybíráte, kde si zrovna zřídíte svou stálou nebo dočasnou kancelář.

NEVÝHODY práce na živnostenský list

1. Výše výdělku závisí na vás

To znamená, že si můžete vydělat spoustu peněz, anebo také nic. Opět záleží na tom, jakou máte pracovní morálku nebo jak se daří oboru, v němž pracujete.

2. Nemáte nárok na náhradu mzdy ani nemocenskou

Zlomíte-li si nohu nebo ruku a nemůžete pracovat, máte smůlu. Nedostanete vůbec nic. Ovšem když si pravidelně platíte dobrovolné nemocenské pojištění, které v současnosti činí 147 Kč měsíčně, přeci jen nějakou nemocenskou dostanete.

3. Sociální a zdravotní pojištění si hradíte sami

Každý měsíc musíte zaplatit alespoň minimální zálohy na zdravotní pojištění, které činí 2 393 Kč, a na sociální pojištění ve výši 2 588 Kč.

4. Platíte daň z příjmu

Ani placení této daně se nevyhnete. Jednou za rok přijde den zúčtování a vy budete muset zaplatit daň z příjmu za předcházející kalendářní rok. Výše daně samozřejmě závisí na tom, kolik jste si vydělali.

5. Nemáte nárok na žádné benefity

Rozlučte se se stravenkami, Multisport kartičkou, služebním vozem, mobilním telefonem, pracovním notebookem nebo s příspěvky na penzijní či životní pojištění.

6. Bankovní úvěr je pro vás téměř nedostupný

Dostanete-li se do úzkých nebo sháníte úvěr na financování svého podnikání, ve většině českých bank budete bankovní půjčku získávat jen velmi těžko. Zaměstnanci, kteří mají uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, jsou pro bankéře osobami mnohem důvěryhodnějšími, neboť mají garantovaný příjem. To vy jakožto OSVČ nemáte.

Zaměstnanci

Stále je pro mnohem víc lidí výhodnější být někde zaměstnaný. Jako zaměstnanec dostáváte pravidelný plat, máte minimálně čtyři týdny dovolené ročně, můžete si nárokovat nemocenskou, a když máte štěstí, čeká na vás i spoustu zaměstnaneckých benefitů. Kromě toho ale máte i další výhody.

VÝHODY zaměstnání

1. Máte garantovanou výši platu či mzdy

Víte, kolik vám daný měsíc přijde na bankovní účet peněz, a podle toho se můžete zařídit. A máte-li uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, pracujete poctivě a svědomitě, nemusíte se téměř ničeho obávat.

2. Zaměstnání vám poskytuje jistotu

Dokud zaměstnavatel nezkrachuje nebo nedostanete výpověď, budete chodit do práce každý měsíc a dostávat dohodnutou výplatu či mzdu. A v případě, že výpověď dostanete, k čemuž ale zaměstnavatel musí mít pádný důvod, máte nárok na odstupné a běží vám dvouměsíční výpovědní lhůta, v rámci níž si můžete hledat nové zaměstnání.

3. Užíváte si skutečnou dovolenou

V případě OSVČ bývá dovolená spíše relativní, protože často pracuje, i když je zrovna u moře. Zatímco zaměstnanec má nárok na skutečnou dovolenou, při níž nemusí hnout prstem a užívá si dny plné nicnedělání nebo aktivního odpočinku.

4. Dostanete nemocenskou

Pokud se zraníte nebo vám nemoc znemožní jít do zaměstnání, hradí vám zaměstnavatel a poté také stát nemocenskou, dokud zase nejste práceschopní.

5. Máte pravidelnou pracovní dobu

Přesně víte, od kdy do kdy pracujete, a kdy vám začíná čas, který věnujete jen sobě, rodině, přátelům a svým koníčkům. Živnostníkovi se pracovní čas s volnem dost často prolíná a tak se stává, že pracuje i o večerech, o víkendech, zkrátka pořád.

NEVÝHODY zaměstnání

1. Práce v kolektivu

Některým práce v kanceláři plné lidí a s nadřízeným za zády může vyhovovat, ale jiným způsobuje tato forma práce stres a úzkost. Kolegy ani šéfy si vybrat nemůžete, a pokud chodíte do práce, kde vládne dusno, vaší pracovní morálce to obvykle příliš nepomůže. Naopak se stresujete a trpíte úzkostmi.

2. Stereotyp vás může omezovat

Každý den je úplně stejný jako předchozí. Přesně víte, co vás ten den čeká. Harmonogram pracovního dne je neměnný, což je pro mnohé neskutečně ubíjející, ničí to jejich kreativitu a chuť dělat to, co je baví, protože už jim na to nezbývá moc sil.

3. Dovolená je jasně daná

Ze zákona máte nárok na čtyři týdny dovolené, někteří zaměstnavatelé nabízí dokonce pět týdnů dovolené. V současné době je rovněž trendem dávat zaměstnancům jakožto benefit také takzvané sick days, ale jakmile si dovolenou a sick days vyčerpáte, do práce musíte jít stůj co stůj.

4. Každodenní dojíždění do práce

Dojíždíte-li každý den hodinu do práce a pak jedete zase hodinu z práce, ztrácíte tím dvě hodiny každý den ze svého volného času. Za měsíc to dělá už minimálně čtyřicet hodin.

5. Uvážete se na dlouhou dobu

Chcete změnit práci? Pak musíte plánovat. Dát výpověď v práci znamená, že vám poběží dvouměsíční výpovědní lhůta, a až po jejím vypršení můžete nastoupit jinam.

Záleží je na vás samých, čemu dáváte přednost. Zda máte rádi pestrost pracovních dnů, nejistota vás neděsí, ale motivuje, nebo jestli dáte přednost rutinní práci zaměstnance a raději upřednostníte zaměstnanecké benefity před svobodou. Krásné na tom ale je, že každý máme možnost volby.


Vydáno
3. 11. 2021
Kategorie
Tagy