Zadejte hledaný výraz...

Britské úřady vyšetřují Apple kvůli podezření z dominantního postavení

Britské úřady začaly vyšetřovat, zda obchod s aplikacemi firmy Apple App Store nemá dominantní postavení, které by tlumilo konkurenci a poškozovalo spotřebitele.

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) ve čtvrtek oznámil, že prošetřuje „podezření z porušení zákona o hospodářské soutěži“ firmou Apple.

Šetření zčásti vyvolaly stížnosti developerů aplikací, že jim Apple dovoluje distribuovat jejich aplikace pro uživatele iPhonů a iPadů jen přes App Store. Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy uvedl, že bude posuzovat, zda Apple má „dominantní postavení“ při Distribuci aplikací pro zařízení Apple ve Velké Británii.

Pokud CMA dospěje k závěru, že Apple takové postavení má, tak přezkoumá, zda firma „uplatňuje vůči developerům neférové ​​podmínky bránící soutěži“, které vedou k menšímu výběru nebo vyšším cenám pro spotřebitele.

Společnost Apple uvedla, že britskému Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy ráda vysvětlí pravidla App Store. Firma konstatovala, že App Store je „bezpečným a důvěryhodným místem pro zákazníky“ a „skvělou obchodní příležitostí pro developery“.

Velké americké technologické společnosti v poslední době čelí narůstajícímu antimonopolnímu dohledu ze strany regulačních orgánů po celém světě. EU se snaží přivrdit proti těmto „Big Tech“ rozsáhlými reformami v oblasti digitálního trhu a služeb. Británie má mezitím vlastní plány na zavedení nových digitálních pravidel.


Dále čtěte:

Facebook naváže spolupráci s německými médii

Microsoft se spojil s vydavateli v EU ohledně plateb za zpravodajství

Zdroj: CNBC


Vydáno
5. 3. 2021
Tagy