Zadejte hledaný výraz...

Británie zakáže instalovat zařízení Huawei do 5G sítě

Britské telekomunikační firmy nebudou moci od září příštího roku instalovat do sítí 5G v Británii žádná nová zařízení od čínské společnosti Huawei. V pondělí to oznámila britská vláda.

Oliver Dowden, ministr pro média, kulturu a sport oznámil tento termín v pondělí před předložením návrhu zákona o telekomunikacích v parlamentu. Dowden tak usiluje o to, aby v sítích 5G vůbec nefigurovali rizikoví dodavatelé.

„Podnikáme odvážné kroky k zavedení jednoho z nejtvrdších telekomunikačních bezpečnostních režimů na světě,“ uvedl minstr v pondělí ve svém prohlášení. „Jeho centrální částí je boj proti vysoce rizikovým prodejcům. Stanovil jsem proto jednoznačný harmonogram úplného odstranění zařízení Huawei z našich sítí nepojzději do konce roku 2027.“

Britská vláda už v červenci nařídila, aby operátoři do konce roku 2027 ze sítí odstranili již využívané komponenty od Huawei. Dowden upřesnil, že do roku 2027 mají být odstraněna všechna nainstalovaná zařízení Huawei v Británii, včetně existující 4G infrastruktury.

Technologie Huawei podle Washingtonu představují bezpečnostní hrozbu, protože je Čína využívá ke špionáži. Toto obvinění však Čína dlouhodobě odmítá. Americký prezident Donald Trump tlačí na americké spojence, včetně Británie, aby Huawei z výstavby sítí 5G vyloučili.

Británie chystá nový zákon o telekomunikacích, který má dát vládě vůči telekomunikačním firmám větší pravomoci. V úterý jej ve druhém čtení projedná britský parlament.

Zdroj: Reuters; BBC News


Vydáno
30. 11. 2020
Tagy