Zadejte hledaný výraz...

Bill Gates o pandemii

Bill Gates na jedné ze svých přednášek varoval před hrozbou virů a bakterií v podobě světové pandemie. V roce 2015!

Na jedné ze svých veřejných přednášek nastolil jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gates zvláštní a velmi zajímavé téma. A také velmi varovné pro celý svět.

Světová pandemie… “Když jsem byl malý, byli jsme připravováni na jadernou válku. Ve sklepě jsme měli barel s konzervami s balenou vodou, a v případě nebezpečí jsme měli seběhnout dolů a vyjíst všechny ty zásoby….

Dnes už obraz celosvětové katastrofy nevypadá jako oblak, ale spíše jako infekční virus. Jestli něco v příštích desetiletích zabije více než 10 milionů lidí, bude to spíše než válka vysoce nakažlivý virus. Ne rakety, nýbrž mikroby. Přispívá k tomu fakt, že se investovaly obrovské sumy do jaderného zastrašování, ale proti šíření epidemií se investovalo velmi málo. Nejsme připraveni na další epidemii.

Vezměme jako případ Ebolu. Problém nebyl v nějakém systému, který by nefungoval. Problém byl v tom, že nebyl vytvořen vůbec žádný systém, chyběly klíčové věci. Nebyl př. tým epidemiologů, připravených vyjet tam, kde by to bylo potřeba, aby prozkoumali a vyhodnotili tuto nemoc. Nebyly informace, všechno bylo velmi pomalé. Obrovská epidemie by vyžadovala mít stovky tisíc pracovníků. Tenkrát se neudělaly odběry krve na přeživších, mohla se poskytnout krevní plazma jiným, aby je chránila, ale něco takového se nikdy nevyzkoušelo.

WHO má prostředky na sledování epidemií, ale ne na tyhle věci. Jde o celosvětové selhání. Ve filmech je vše jinak. Skupina pohledných epidemiologů je připravena vyrazit kdykoli kamkoli zachránit svět. Ale to je jen Hollywood. Naše selhání může vést k další epidemii, podstatně ničivější než byla ebola, při které zemřelo 10000 lidí a téměř všichni byli ze tří západoafrických zemí. Nákaza se nešířila ze tří důvodů.

  1. Zdravotníci odvedli heroickou práci, vyhledávali lidi a zabránili dalším nákazám .
  2. Povaha viru – ebola se nešíří vzduchem. Nakaženým je tak zle, že jsou upoutáni na lůžko.
  3. Nákaza se nedostala do měst.

Ale příště už takové štěstí mít nemusíme. Můžeme mít virus, u kterého se nakažení lidé cítí natolik zdraví, že nasednou klidně do letadla nebo půjdou nakupovat. Ve srovnání se španělskou chřipkou by se mohlo nakazit až 30 milionů lidí. Dá se tomu zabránit. Máme dnes rychlý přenos dat a info apod., ale musí se to dostat do celosvětového systému zdravotní péče. Potřebujeme připravenost stejně, jako jsme připraveni na válku. Potřebujeme zdravotnické zálohy, týmy odborně vycvičených lidí se zázemím, napojené na armádu se schopností využít jejich rychlého přesunu, znalosti logistiky a zabezpečení oblastí. Potřebujeme hry na šíření mikrobů, abychom viděli, kde máme nedostatky. Je zapotřebí pokročilý výzkum a vývoj na poli vakcinace a diagnostiky.

Celosvětová banka odhaduje, že v případě celosvětové chřipkové epidemie by světové bohatství kleslo o 3 bilióny dolarů a byly by tu miliony a miliony mrtvých. Preventivní ochrana by měla být prvořadá věc. Musíme začít něco dělat, čas nehraje v náš prospěch. Ebola byla včasné varování. Budíček, abychom se připravili. Pokud začneme teď, můžeme být na příští epidemii připraveni.”

Celé vide o z přednášky můžete shlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=6Af6b_wyiwI

31.3.2020 | Zdroj: youtube.com