Zadejte hledaný výraz...

Automobilce Škoda vzrostl čtvrtletní zisk téměř o polovinu

Automobilka Škoda Auto v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 46 procent na 448 milionů eur (přibližně 11,5 miliardy korun) z 307 milionů eur v minulém roce. Tyto výsledky oznámila mateřská společnost Volkswagen ve své výsledkové zprávě.

Tržby automobilky v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o zhruba čtyři procenta na 5,049 miliardy her (130 miliard korun). Škoda dodala svým zákazníkům 249 553 osobních aut, jde tak o meziroční růst o 7,2 procenta.

Škoda Auto provozuje v ČR tři výrobní závody. Celkem působí na více než 100 trzích. Vyrábí také v Číně, Rusku, Indii a na Slovensku, většinou prostřednictvím koncernových partnerství. Ve spolupráci s lokálními partnery vyrábí i na Ukrajině a v Kazachstánu.

Zvýšení prodeje na českém trhu

V letošním roce plánuje automobilka zvýšení prodeje na českém trhu. Mělo by jít o zvýšení přibližně o pět tisíc aut na celkových 80 tisíc, díky čemu by měl tržní podíl zůstat na 36,9 procenta. Prodej ojetých aut v programu Škoda Plus má vzrůst o šest procent na 57 tisíc vozů.

Překážky v letošním roce

Ovšem letos se společnost potýká s neplánovanými překážkami. Na konci ledna mladoboleslavská automobilka kvůli nedostatku některých dílů zastavila výrobu v několika provozech a směnách. Uvedla, že bez chybějících dílů nelze dokončit výrobu vozů.

Dále čtěte:

Na čem firmy díky pandemii ušetřily?

Nedostatek čipů se zhoršuje a nejspíše potrvá až do příštího roku

Zdroj: ČTK


Vydáno
6. 5. 2021
Tagy