Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Apple představil vlastní mikroprocesor M1 pro počítače Mac

Americká společnost Apple představila první vlastní mikroprocesor s označením M1 pro počítače Mac. Posledních téměř 15 let používal ve svých počítačích čipy od firmy Intel. Apple o své novince mluví jako o největší revoluci v procesorech za poslední řadu let. Tvrdí také, že v poměru výkonu na 1 watt energie se jedná o nejlepší procesor na světě.

Nový procesor M1 přináší sjednocení většiny čipů do jednoho. Všechny technologie, které Mac potřebuje pro svůj chod jsou spojeny do jednoho čipu (SoC), což přináší mnohem větší bezpečnost, výkon, rychlost a lepší výdrž baterie. Díky výrobě pomocí 5 nanometrové technologie do něj Apple dostal největší počet tranzistorů, kterých kdy bylo v jediném čipu od Applu.

Pro uživatele je také zásadní to, že nový procesor dokáže spustit aplikace pro iPhone a iPad. Vývojáři však budou muset sami tyto aplikace mírně upravit a dát jim podporu pro Mac. Apple k tomu vývojáře sám nabádá, aby se rozhodli, zda aplikace udělají kompatibilní s macOS.

V případě, že budou aplikace kompatibilní, bude ji možné ovládat pomocí klávesnice a myši. Aplikace, které mají uživatelé již zakoupené pro iOS a budou dostupné také pro Mac, budou na dostupné zdarma ke stažení na Mac App Store.

Apple již v červnu avizoval, že začne v počítačích Mac používat vlastní čipy. V pondělí představil nový notebook MacBook Air i další počítače vybavené procesorem M1.

Šéf společnosti Apple Tim Cook v červnu uvedl, že firma počítá s úplným přechodem na vlastní čipy během dvou let. Slíbil nicméně, že Apple bude ještě „mnoho let“ podporovat i počítače s čipy od Intelu.

Zdroj: Apple.com; The Verge; Reuters


Vydáno
11. 11. 2020
Tagy