Zadejte hledaný výraz...

Američtí investoři se pokoušejí koupit TikTok

Skupina amerických investorů zahájila ambiciózní plán na odkoupení TikToku od čínského vlastníka ByteDance. Bílý dům a federální úřady, které ho viní ze špehování amerických občanů by se tak mohly uklidnit a populární aplikace by mohla být pro americký trh zachráněna.

Investoři v čele s fondy Sequioa nebo General Atlantic jednají s ministerstvem financí USA a dalším regulačními orgány. Pokoušejí se zjistit, zda by vyčlenění TikToku a jeho firewallu od čínské společnosti ByteDance utišilo obavy kolem této aplikace.

Americká vláda již dříve TikTok obviňovala z poskytování dat o svých uživatelých čínské vládě. Mluvčí TikToku se však brání tím, že společnost je v USA vedena americkým CEO a data čínské vládě nikdy neposkytl. TikTok také tvrdí, že všechna data o svých uživatelích má serverech v Singapuru, nikoliv v Číně. Aplikace samotná není v Číně dostupná, místo ní tam funguje jeho sesterská aplikace zvaná Douyin, která je ovšem taktéž vlastněna koncernem ByteDance.

Bílý dům v současné době přezkoumává, zda podniknout kroky proti TikToku včetně toho, zda má aplikaci zařadit na seznam zakázaných subjektů, což by ochromilo její podnikání.

Dále čtěte:

Blíží se konec populárního TikToku?

Rozšíření povinnosti nošení roušek v Praze

Zdroj: Financial Times


Vydáno
24. 7. 2020
Tagy