Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Alphabet zaplatí mediálním firmám za využívání obsahu miliardu dolarů

Alphabet, mateřská společnost internetového vyhledávače Google, plánuje v nejbližších třech letech zaplatit mediálním firmám za to, že bude moci využívat jejich obsah. Ve čtvrtek to oznámil její generální ředitel Sundar Pichai. Je to poprvé, co firma sdělila, kdy a kolik hodlá v první fázi dohody s vydavateli platit.

Tvůrci zpravodajství v čele v evropskými mediálními skupinami vedou s Googlem ohledně plateb za využívání obsahu spor již několik let.

Generální ředitel Pichai uvedl, že nový produkt s názvem Google News Showcase spustí nejdříve v Německu a Brazílii. V Německu již Alphabet uzavřel partnertství s 20 vydavatelskými společnostmi, například se zpravodajským servem Der Spiegel a s časopisy Stern a Die Zeit. V Brazílii spolupracuje například s deníkem Folha de S. Paulo, s televizí Band a se zpravodajským serverem Infobae.

Dále bude tento produkt uvedený na trh v Belgii, Indii, Holandsku a dalších zemích. K produktu se přihlásilo více než 200 vydavatelů od Argentiny, Austrálie, přes Británii, Brazílii, Kanadu, či Německo.

V České republice Google podle dřívějších informací s žádným vydavatelem nejedná a zřejmě čeká na transpozici evropské směrnice.

Podle výkonného ředitele Václava Macha jde však o první dobrý signál, že Google pochopil, že nemůže donekonečna udržet v chodu svůj obchodní model postavený na komerčním využívání obsahu vydavatelů, za který jim neplatí ani se přiměřenou měrou nedělí o výnosy ze své komerční činnosti.

Produkt umožní vydavatelů vybírat a prezentovat své články a bude zařazený ve službách Google News na zařízeních s operačním systémem Android a případně i na zařízení Apple. Pichai připomněl, že tento přístup se liší od jiných zpravodajských produktů, jelikož jeho obsah budou vybírat jednotlivá vydavatelství.

Dále čtěte:

PayPal zavádí poplatek za nepoužívání účtu

Ve středu v Česku přibyly téměř tři tisíce případů koronaviru

Zdroj: Reuters; CNBC


Vydáno
1. 10. 2020
Tagy